Hummus z pieczoną papryką

Pieczona papryka od tej surowej jest słodsza, ma bardziej wyrazisty i intensywny smak. Z hummusem komponuje się doskonale.

Na blogu jest już hummus klasyczny (klik), szpinakowy (klik) i marchewkowy (klik), a dzisiaj zapraszam na hummus z dodatkiem pieczonej papryki. Jeśli nie jedliście jeszcze takiej wersji to spróbujcie koniecznie. Jest przepyszna.

paprykowyhummus1

Hummus z pieczoną papryką

Składniki:
2 duże, czerwone papryki,
2 szklanki ugotowanej mięciutkiej ciecierzycy,
3 łyżki jasnej pasty sezamowej tahini,
1 ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczka kminu rzymskiego (lub więcej),
woda,
wędzona papryka (opcjonalnie)
pieprz cayenne  (opcjonalnie),
sól,
natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Umyte papryki położyć w całości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć, około 20 -30 minut (w połowie pieczenia należy papryki przewrócić na drugą stronę).
  2. Następnie papryki przełożyć do garnka, szczelnie nakryć przykrywką i zostawić na 10 -15 minut lub do ostygnięcia.
  3. Potem papryki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w kawałki.
  4. Upieczone papryki, wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na aksamitną pastę. Wody dodać tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  5. W razie konieczności hummus jeszcze doprawić.

Smacznego !

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Bez soli i czosnku po 10 m.ż
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

hummuspaprykowy2a

hummuspaprykowy3a

Spróbuj również

  • Dziś biegnę do warzywniaka po paprykę – ale mnie naszła ochota! :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Zazwyczaj mój hummus smakowy ma w sobie suszone pomidory albo buraka. Muszę wypróbować opcję z papryką, dzięki! :)

  • Kikimora, nie ma za co :-)

  • Magda, daj znać czy Ci smakował :-) Ściskam

  • Ameranta

    Cudowny przepis. Zrobiłam już dwa razy i jak dla mnie palce lizać! Koleżanka dostała trochę w słoiczku i też była zachwycona.

  • Aniu, super, bardzo się cieszę, że paprykowy humus przypadł wam do gustu :-)

  • Anies

    To moje pierwsze kroki z hummusem…cudowny blog, cudowne przepisy! Dziękuję za inspiracje.

  • Dziękuję za miłe słowa. Zapraszam jak najczęściej :-)

  • roslinnepychotki

    Z pieczoną papryką hummus najlepszy :) W mojej wersji papryka występuje z tymiankiem, kolendrą, czarnuszką i pieprzem ziołowym: http://roslinnepychotki.blog.pl/hummus-z-aromatyczna-papryka-zapiekana-z-przyprawami/

  • Twoja wersja też musi być pyszna ! Pozdrawiam.

  • Pingback: Ruloniki z cukinii z pomidorowym hummusem | Ammniam()

  • Kasia

    Ile taki humus może być sobie w lodówce?

  • Kasiu, około 4-5 dni.