Na śniadanie – soczewica a’la jajecznica
Tej zimy mam często ochotę na ciepłe wytrawne śniadania. Moje kubki smakowe upodobały sobie szczególnie soczewicę w pomidorach a’la jajecznica, więc co jakiś czas do niej wracam. Jest przepyszna.
Na pewno znacie jajecznicę z podsmażoną cebulką i pomidorami, w wersji roślinnej – tofucznicę. Sekret tej jajecznicy/tofucznicy polega na dobrze podsmażonej na złoto cebulce i dokładnie podduszonych pomidorach (nie mogą być surowe). Jakie to jest dobre.
Niedawno spróbowałam zamienić tofu na ugotowaną wcześniej czerwoną soczewicę i bardzo mi ta wersja zasmakowała. Wracam do niej często. Raz wybieram soczewicę czerwoną a raz żółtą. Czasami doprawiam ją jeszcze kuminem i kolendrą, mam wtedy prawie szakszukę 🙂 Pycha !
Podrzucam Wam przepis na to proste danie. Zróbcie i dajcie koniecznie znać czy Wam smakowało. Podzielcie się też nim na Instagramie oznaczając mnie @ammniam i hasztagiem #ammniamblog.
Smacznego !
DrukujŚniadaniowa soczewica a’la jajecznica.
- Porcja: 2 1x
- Diet: Vegan
Składniki
3/4–1 szklanki ugotowanej wcześniej czerwonej lub żółtej soczewicy
2 średnie cebule
1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie około 4 świeżych)
1 łyżeczka czarnej soli kala namak
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy
Przygotowanie
- Cebulę posiekać w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem rzepakowym, dodać szczyptę soli i podsmażyć na złoto.
- Następnie dodać pomidory i dusić do momentu aż pomidory rozpadną się i zmienią strukturę (nie mogą być surowe).
- Potem dodać soczewicę, czarną sól i całość wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać ze świeżym pieczywem i sałatką np. z liści szpinaku.
Słowa kluczowe: soczewica, pomidory
jakie fajne
Muszę wypróbować! ❤️
Prawda. I proste 🙂
Koiecznie 🙂