3/4–1 szklanki ugotowanej wcześniej czerwonej lub żółtej soczewicy 2 średnie cebule 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie około 4 świeżych) 1 łyżeczka czarnej soli kala namak
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy
Przygotowanie
Cebulę posiekać w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem rzepakowym, dodać szczyptę soli i podsmażyć na złoto.
Następnie dodać pomidory i dusić do momentu aż pomidory rozpadną się i zmienią strukturę (nie mogą być surowe).
Potem dodać soczewicę, czarną sól i całość wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać ze świeżym pieczywem i sałatką np. z liści szpinaku.
Na tej stronie wykorzystujemy cookie. Aby kontynuować użytkowanie strony (treść poprawnie się wyświetli po akceptacji), zaakceptuj politykę prywatności.
Zgadzam sięPolityka prywatności