fbpx Drukuj

Śniadaniowa soczewica a’la jajecznica.

soczewica a'la jajecznica
Powiększ

Składniki

3/41 szklanki ugotowanej wcześniej czerwonej lub żółtej soczewicy
2 średnie cebule
1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie około 4 świeżych)
1 łyżeczka czarnej soli kala namak
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem rzepakowym, dodać szczyptę soli i podsmażyć na złoto.
  2. Następnie dodać pomidory i dusić do momentu aż pomidory rozpadną się i zmienią strukturę (nie mogą być surowe).
  3. Potem dodać soczewicę, czarną sól i całość wymieszać.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawać ze świeżym pieczywem i sałatką np. z liści szpinaku.

Słowa kluczowe: soczewica, pomidory

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x