Na rozgrzewkę – proste curry z ciecierzycą, ziemniakami i wiórkami kokosowymi

Nie ma to jak przygotować sobie wcześniej danie jednogarnkowe, które potem wystarczy tylko odgrzać, dołożyć jakąś surówkę i zjeść z apetytem. Zdrowy i pyszny posiłek gotowy w 10 minut. Lubicie takie rozwiązania ? Ja bardzo, dlatego dzisiaj mam dla was przepis na takie jednogarnkowe danie właśnie – curry z ciecierzycą, ziemniakami i wiórkami kokosowymi.

Wszystkie składniki na to danie powinniście mieć raczej w domu, a jeśli nie to bez problemu znajdziecie je w pobliskim sklepie. Jest proste do przygotowanie, więc nie ma opcji, żeby wam nie wyszło :-)

Takie curry można modyfikować dodając różne warzywa dostępne w zależności od pory roku. Świetnie sprawdzi się papryka, cukinia, bakłażan albo dynia.

Gotowe curry można przechowywać w lodówce prze około 4 dni. Można je również zamrozić.

Wypróbujcie ten przepis, i dajcie znać, czy wam smakowało :-)

 

Curry z ciecierzycą,ziemniakami i wiórkami kokosowymi

Drukuj przepis
Porcje: 4-5

Składniki

  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (można dodać wicej, jeśli lubicie ostre dania),
  • 2 marchewki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 6 ziemniaków średniej wielkości,
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy),
  • 1,5 szklaki passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych lekko podprażonych na złoty kolor,
  • sól.

Przygotowanie

1

Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, curry i cynamon. Wymieszać i zeszklić.

2

Następnie dodać pokrojone w kosteczkę marchew i seler naciowy. Po około 5 minutach dodać pokrojone w ósemki ziemniaki.

3

Całość zalać około 2 szklankami wrzątku (warzywa nie mają być zupełnie zanurzone w wodzie).

4

Garnek przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, a woda trochę odparuje (ziemniaki mają być miękkie, ale nie rozpadające się).

5

Następnie dodać ciecierzycę, passatę pomidorową/ przecier lub pomidory w puszce oraz wiórki kokosowe. Gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec curry posolić.

6

Podawać posypane posiekaną świeżą kolendrą i ulubioną sałatką z zielonych liści.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
IzaMAgda Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
MAgda
Gość
MAgda

Chciałam zapytać o Pani przpeis na roladki z cukinii – nie mam Nie mam patelni grillowej i grilla jak je zrobić?

Iza
Gość
Iza

Super