Na rozgrzewkę – proste curry z ciecierzycą, ziemniakami i wiórkami kokosowymi
Nie ma to jak przygotować sobie wcześniej danie jednogarnkowe, które potem wystarczy tylko odgrzać, dołożyć jakąś surówkę i zjeść z apetytem. Zdrowy i pyszny posiłek gotowy w 10 minut. Lubicie takie rozwiązania ? Ja bardzo, dlatego dzisiaj mam dla was przepis na takie jednogarnkowe danie właśnie – curry z ciecierzycą, ziemniakami i wiórkami kokosowymi.
Wszystkie składniki na to danie powinniście mieć raczej w domu, a jeśli nie to bez problemu znajdziecie je w pobliskim sklepie. Jest proste do przygotowanie, więc nie ma opcji, żeby wam nie wyszło 🙂
Takie curry można modyfikować dodając różne warzywa dostępne w zależności od pory roku. Świetnie sprawdzi się papryka, cukinia, bakłażan albo dynia.
Gotowe curry można przechowywać w lodówce prze około 4 dni. Można je również zamrozić.
Wypróbujcie ten przepis, i dajcie znać, czy wam smakowało 🙂
Na rozgrzewkę – proste curry z ciecierzycą, ziemniakami i wiórkami kokosowymi
Składniki
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (można dodać wicej, jeśli lubicie ostre dania)
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy)
- 1,5 szklaki passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek wiórków kokosowych lekko podprażonych na złoty kolor
- sól
Przygotowanie
- Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, curry i cynamon. Wymieszać i zeszklić.
- Następnie dodać pokrojone w kosteczkę marchew i seler naciowy. Po około 5 minutach dodać pokrojone w ósemki ziemniaki.
- Całość zalać około 2 szklankami wrzątku (warzywa nie mają być zupełnie zanurzone w wodzie).
- Garnek przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, a woda trochę odparuje (ziemniaki mają być miękkie, ale nie rozpadające się).
- Następnie dodać ciecierzycę, passatę pomidorową/ przecier lub pomidory w puszce oraz wiórki kokosowe.
- Gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec curry posolić.
- Podawać posypane posiekaną świeżą kolendrą i ulubioną sałatką z zielonych liści.
Chciałam zapytać o Pani przpeis na roladki z cukinii – nie mam Nie mam patelni grillowej i grilla jak je zrobić?