Drukuj

Na rozgrzewkę – proste curry z ciecierzycą, ziemniakami i wiórkami kokosowymi

Rozmiar

Składniki

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, curry i cynamon. Wymieszać i zeszklić.
  2. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę marchew i seler naciowy. Po około 5 minutach dodać pokrojone w ósemki ziemniaki.
  3. Całość zalać około 2 szklankami wrzątku (warzywa nie mają być zupełnie zanurzone w wodzie).
  4. Garnek przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, a woda trochę odparuje (ziemniaki mają być miękkie, ale nie rozpadające się).
  5. Następnie dodać ciecierzycę, passatę pomidorową/ przecier lub pomidory w puszce oraz wiórki kokosowe.
  6. Gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec curry posolić.
  7. Podawać posypane posiekaną świeżą kolendrą i ulubioną sałatką z zielonych liści.