1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy)
1,5 szklaki passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek wiórków kokosowych lekko podprażonych na złoty kolor
sól
Przygotowanie
Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, curry i cynamon. Wymieszać i zeszklić.
Następnie dodać pokrojone w kosteczkę marchew i seler naciowy. Po około 5 minutach dodać pokrojone w ósemki ziemniaki.
Całość zalać około 2 szklankami wrzątku (warzywa nie mają być zupełnie zanurzone w wodzie).
Garnek przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, a woda trochę odparuje (ziemniaki mają być miękkie, ale nie rozpadające się).
Następnie dodać ciecierzycę, passatę pomidorową/ przecier lub pomidory w puszce oraz wiórki kokosowe.
Gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec curry posolić.
Podawać posypane posiekaną świeżą kolendrą i ulubioną sałatką z zielonych liści.