fbpx Drukuj

Na rozgrzewkę – proste curry z ciecierzycą, ziemniakami i wiórkami kokosowymi

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (można dodać wicej, jeśli lubicie ostre dania)
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy)
  • 1,5 szklaki passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek wiórków kokosowych lekko podprażonych na złoty kolor
  • sól

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, curry i cynamon. Wymieszać i zeszklić.
  2. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę marchew i seler naciowy. Po około 5 minutach dodać pokrojone w ósemki ziemniaki.
  3. Całość zalać około 2 szklankami wrzątku (warzywa nie mają być zupełnie zanurzone w wodzie).
  4. Garnek przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, a woda trochę odparuje (ziemniaki mają być miękkie, ale nie rozpadające się).
  5. Następnie dodać ciecierzycę, passatę pomidorową/ przecier lub pomidory w puszce oraz wiórki kokosowe.
  6. Gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec curry posolić.
  7. Podawać posypane posiekaną świeżą kolendrą i ulubioną sałatką z zielonych liści.
1
0
Would love your thoughts, please comment.x