Młoda kapusta z razowym makaronem

Duszona młoda kapusta z makaronem to szalenie proste danie, które składa się – nie licząc przypraw – z zaledwie trzech składników. W moim rodzinnym domu mówiliśmy na nie – łazanki, choć nigdy nie było w nim typowego łazankowego makaronu w kształcie kwadratów. Zamiast niego dodawało się świderki albo kokardki. Ale kształt makaronu nie jest tu najważniejszy. Liczą się odpowiednie proporcje między składnikami, dobrze podsmażona cebulka i koniecznie dodatek czarnego pieprzu.

Moja wersja łazanek subtelnie różni się od tej, którą pamiętam z dzieciństwa. Biały makaron zamieniłam na razowy, a kapustę zamiast ugotować w wodzie, gotuję na parze, dzięki czemu ma ona bardziej wyrazisty smak, a jej struktura jest lekko al dente. I właśnie taka forma kapusty przypadła do gustu moim dzieciakom.

Żeby w daniu było więcej białka, można wzbogacić  je o ugotowaną białą fasolę i przyprawić szczyptą majeranku. A jeśli nie jecie makaronu to śmiało zamieńcie go na brązowy ryż albo komosą – też wyjdzie pysznie.

Kolejne danie z mojego dzieciństwa. No cóż, jestem ostatnio sentymentalna :-)

lazanki_duet2

 

Młoda kapusta z razowym makaronem

Drukuj przepis

Składniki

  • 3 pełne szklanki poszatkowanej surowej młodej kapusty
  • 2 spore cebule
  • makaron pełnoziarnisty
  • sól, pieprz
  • dobrej jakości olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • koperek

Przygotowanie

1

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju rzepakowym lub oliwie na złoty kolor.

2

Kapustę ugotować na parze, tak aby zmieniła swoją strukturę, ale nie była zbyt miękka. Można również ugotować ją w wodzie.

3

Ugotować makaron. Ilość dowolna. Wszystko zależy od tego, czy chcecie mieć więcej makaronu czy kapusty.

4

Następnie w garnku wymieszać ze sobą kapustę, podsmażoną cebulkę i makaron. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem. Wymieszać.

Spróbuj również

13
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Magda GembackaMarta LiczmańskaMARCINGradz MonikaMaja Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Margi
Gość
Margi

Hm… ja zawsze podsmażam kapustkę by była lekko złotawa, moja kuzynka robi z podgotowaną ( zielona i niedogotowana) ale właśnie takiej zielonej nie lubiłam nigdy, być może taka na parze smakuje lepiej, więc spróbuję.

margot
Gość
margot

Ja też nigdy nie robiła łazanek z kapustą na parze , ja młodą dusze , a starszą najpierw chwile obgotowuję , a później duszę , ale zostałam przez ciebie Madziu zachęcona do tej wersji na parze

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

:-) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie gotowania na parze :-) Spróbuj może Tobie tez taka wersja przypadnie do gustu :-) Ściskam

Karolina Pucyk
Gość
Karolina Pucyk

Uwielbiam makarony a kapustę mogłabym zjeść całą surową. W życiu bym nie wpadła na takie połączenie, koniecznie muszę spróbować!!! :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Jak spróbujesz to koniecznie daj znać, czy Ci smakowało :-)

Maja
Gość
Maja

Jak długo na parze gotować kapustę ?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Maju, mniej więcej 5-6 minut. Pozdrawiam serdecznie

Gradz Monika
Gość
Gradz Monika

Witam serdecznie. Przepis pyszny, zajadaliśmy się z moim 3-latkiem mniam mniam. Ja dodałabym jeszcze podprażone na patelni pestki z dyni ;-) i tak spróbuję następnym razem. Połączenie super. Kapustę niech każdy gotuje wg uznania bo jedni lubią chrupiącą inni bardziej rozgotowaną. Pozdrawiam serdecznie. Uwielbiam Pani bloga :-)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Bardzo się cieszę, że Wam smakowało :-) I miło mi, że podoba Ci się mój blog. Zapraszam do odwiedzin jak najczęściej :) Pozdrawiam

MARCIN
Gość
MARCIN

kapustę szatkujemy przed czy po parowaniu?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Kapustę szatkujemy przed parowaniem :)

Marta Liczmańska
Gość
Marta Liczmańska

Właśnie o to samo miałam pytać :) Madziu, dzięki za przepis i za bloga :))

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Nie ma za co. Pozdrawiam serdecznie :-)