Młoda kapusta z razowym makaronem
Duszona młoda kapusta z makaronem to szalenie proste danie, które składa się – nie licząc przypraw – z zaledwie trzech składników. W moim rodzinnym domu mówiliśmy na nie – łazanki, choć nigdy nie było w nim typowego łazankowego makaronu w kształcie kwadratów. Zamiast niego dodawało się świderki albo kokardki. Ale kształt makaronu nie jest tu najważniejszy. Liczą się odpowiednie proporcje między składnikami, dobrze podsmażona cebulka i koniecznie dodatek czarnego pieprzu.
Moja wersja łazanek subtelnie różni się od tej, którą pamiętam z dzieciństwa. Biały makaron zamieniłam na razowy, a kapustę zamiast udusić w garnku z odrobiną wody, ugotowałam na parze, dzięki czemu ma ona bardziej wyrazisty smak, a jej struktura jest lekko al dente. I właśnie taka forma kapusty przypadła do gustu moim dzieciakom.
Żeby w daniu było więcej białka, można wzbogacić je podsmażone w kosteczkę tofu lub ugotowaną białą fasolę i przyprawić szczyptą majeranku. A jeśli nie jecie makaronu to śmiało zamieńcie go na brązowy ryż albo komosą – też wyjdzie pysznie.
Kolejne danie z mojego dzieciństwa. No cóż, jestem ostatnio sentymentalna 🙂
Drukuj
Młoda kapusta z razowym makaronem
Składniki
3 pełne szklanki poszatkowanej surowej młodej kapusty
2 spore cebule
makaron pełnoziarnisty
sól, pieprz
dobrej jakości olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
koperek
Przygotowanie
- Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju rzepakowym lub oliwie na złoty kolor.
- Kapustę ugotować na parze, tak aby zmieniła swoją strukturę, ale nie była rozgotowana. Można ją również udusić w garnku z odrobiną wody.
- Ugotować makaron. Ilość dowolna. Wszystko zależy od tego, czy chcecie mieć więcej makaronu czy kapusty.
Następnie w garnku wymieszać ze sobą kapustę, podsmażoną cebulkę i makaron. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem. Wymieszać.
Młoda kapusta z razowym makaronem
Składniki
3 pełne szklanki poszatkowanej surowej młodej kapusty
2 spore cebule
makaron pełnoziarnisty
sól, pieprz
dobrej jakości olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
koperek
Przygotowanie
- Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju rzepakowym lub oliwie na złoty kolor.
- Kapustę ugotować na parze, tak aby zmieniła swoją strukturę, ale nie była rozgotowana. Można ją również udusić w garnku z odrobiną wody.
- Ugotować makaron. Ilość dowolna. Wszystko zależy od tego, czy chcecie mieć więcej makaronu czy kapusty.
Następnie w garnku wymieszać ze sobą kapustę, podsmażoną cebulkę i makaron. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem. Wymieszać.
Hm… ja zawsze podsmażam kapustkę by była lekko złotawa, moja kuzynka robi z podgotowaną ( zielona i niedogotowana) ale właśnie takiej zielonej nie lubiłam nigdy, być może taka na parze smakuje lepiej, więc spróbuję.
Ja też nigdy nie robiła łazanek z kapustą na parze , ja młodą dusze , a starszą najpierw chwile obgotowuję , a później duszę , ale zostałam przez ciebie Madziu zachęcona do tej wersji na parze
🙂 Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie gotowania na parze 🙂 Spróbuj może Tobie tez taka wersja przypadnie do gustu 🙂 Ściskam
Uwielbiam makarony a kapustę mogłabym zjeść całą surową. W życiu bym nie wpadła na takie połączenie, koniecznie muszę spróbować!!! 🙂
Jak spróbujesz to koniecznie daj znać, czy Ci smakowało 🙂
Jak długo na parze gotować kapustę ?
Maju, mniej więcej 5-6 minut. Pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie. Przepis pyszny, zajadaliśmy się z moim 3-latkiem mniam mniam. Ja dodałabym jeszcze podprażone na patelni pestki z dyni 😉 i tak spróbuję następnym razem. Połączenie super. Kapustę niech każdy gotuje wg uznania bo jedni lubią chrupiącą inni bardziej rozgotowaną. Pozdrawiam serdecznie. Uwielbiam Pani bloga 🙂
Bardzo się cieszę, że Wam smakowało 🙂 I miło mi, że podoba Ci się mój blog. Zapraszam do odwiedzin jak najczęściej 🙂 Pozdrawiam
kapustę szatkujemy przed czy po parowaniu?
Kapustę szatkujemy przed parowaniem 🙂
Właśnie o to samo miałam pytać 🙂 Madziu, dzięki za przepis i za bloga :))
Nie ma za co. Pozdrawiam serdecznie 🙂