Młoda kapusta w sosie pomidorowym
Kiedy na straganach pojawia się młoda kapusta, w mojej głowie tworzy się lista dań, które koniecznie muszę zrobić z jej udziałem. Lista jest długa, bo uwielbiam kapustę. Będą gołąbki, surówka z kapusty i ogórków, kapusta pieczona, łazanki i oczywiście duszona kapusta z dużą ilością koperku. Na samą myśl cieknie mi ślinka. A dziś – młoda kapusta w sosie pomidorowym.
Taka duszona kapusta z dodatkiem wędzonej papryki i czarnuszk smakuje wybornie . Można zrobić ją w wersji łagodnej lub na ostro dodając mielone chilli. Dobra na ciepło i zimno. Pyszna ze świeżym razowym chlebkiem, młodymi ziemniakami, albo kaszą.
DrukujMłoda kapusta w sosie pomidorowym
Składniki
½ główki dużej, młodej kapusty,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
½ łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki,
1 łyżeczka czarnuszki,
1/2 – 1 łyżeczki mielonego chilli (opcjonalnie),
1–2 łyżeczki cukru trzcinowego (w zależności od tego jak kwaśny jest przecier),
1–2 łyżki octu balsamicznego,
sól,
natka lub koperek.
Przygotowanie
- Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Należy uważać, żeby kapusta się nie przypaliła. W razie konieczności można dolać odrobinę wody.
- Na patelni podsmażyć na złoto posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodać przecier pomidorowy, cukier i sól. Gotować około 5 minut. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka z miękką już kapustą.
- Dodać przyprawy, ocet balsamiczny i całość wymieszać. Gotować jeszcze około 3 minut.
- Na koniec dodać jeszcze posiekany koperek, wymieszać.
Notatki
- Kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana.
- Cukier można zamienić na syrop klonowy, miód, przecier jabłkowy lub ksylitol.
- Zamiast przecieru można dodać pomidory z puszki, albo świeże, wtedy trzeba je dusić na patelni nieco dłużej, do momentu aż rozpadną się.
- W razie konieczności można dodać więcej przypraw, według własnego gustu.
- Kapusta jest pyszna na drugi dzień, gdy wszystkie smaki i aromaty pięknie się przegryzą.
- Do kapusty można dodać jeszcze ugotowane strączki np. ciecierzycę. Powstanie wtedy pyszne danie główne.
Słowa kluczowe: młoda kapusta
Przepis na pewno wyprobuje niebawem! I liczę, ze pozostałe o których wspomnialas rownież sie tu pojawia 🙂
Super. Daj znać, czy Ci smakowała 🙂 A inne kapuściaine przepisy, może nie wszystkie, ale część z nich na pewno się pojawią na blogu 🙂
Pyszota! Jak większość przepisów :-)) . Dzięki.
Cieszę się Beato, że Ci smakowała 🙂 Pozdrawiam
Robiłam w zeszłym roku. PYCHOTA! A dzis już zakupy zrobione i bede działać 🙂
Super. Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂