Prostokąty makowo-migdałowo-daktylowe

Gdy mam ochotę na coś słodkiego, sięgam po świeże daktyle. Uwielbiam je. Lubię też przygotowywać na ich bazie różne smakołyki. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na jeden z nich – prostokąty makowo-migdałowo- daktylowe.

To bardzo prosty przepis. Żeby go zrobić wystarczy zaopatrzyć się tylko w cztery składniki – świeże daktyle Medjool, mak, płatki migdałowe i kakao. Oprócz wspaniałego smaku i przyjemnej lekko chrupiącej tekstury, mają sporo wartości odżywczych. Są pełne białka, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i błonnika.

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji jeść świeżych daktyli – spróbujcie koniecznie. Są  przepyszne i bardzo zdrowe. To źródło zdrowych cukrów, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, salicylanów, witamin: A, B1 B2, B3, B6, B9, K oraz minerałów: potasu, wapna, fosforu, żelaza, magnezu i cynku. Zamist jeść bezwartościowe, niezdrowe słodycze, lepiej sięgnąć po daktyle. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością i jeść ich zbyt dużo :-)

Prostokąty makowo-migdałowo-daktylowe

Drukuj przepis
Porcje: ok 10 sztuk

Składniki

  • 1/3 szklanki niebieskiego maku
  • 2/3 szklanki (60 gr) płatków migdałowych
  • 10-12 świeżych daktyli Mediool
  • 1-2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Przygotowanie

1

Mak podprażyć na patelni. Od czasu do czasu należy poruszać nią, aby mak się nie przypalił. Jest gotowy, gdy zaczyna pachnieć.

2

Płatki migdałowe również lekko podprażyć na patelni. Gdy ostygnie zmiksować w blenderze z ostrzem S na gruby piasek.

3

Ze świeżych daktyli wyjąć pestki i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zmiksowanych płatków migdałowych wraz z makiem i kakao. Zmiksować do uzyskania zwartej, kleistej masy.

4

Następnie masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić po całej jej powierzchni, dociskając do dna. Masa powinna mieć około 0,5 cm grubości.

5

Formę włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ją, a masę makowo-migdałowo-daktylową pokroić na prostokąty.

Notatki

Z masy zamiast prostokątów można zrobić klasyczne kulki
Do masy można dodać przyprawy np. mieloną wanilię, cynamon, kardamon, anyż

Prostokąty makowo-migdałowo-daktylowe

Drukuj przepis
Porcje: ok 10 sztuk

Składniki

  • 1/3 szklanki niebieskiego maku
  • 2/3 szklanki (60 gr) płatków migdałowych
  • 10-12 świeżych daktyli Mediool
  • 1-2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Przygotowanie

1

Mak podprażyć na patelni. Od czasu do czasu należy poruszać nią, aby mak się nie przypalił. Jest gotowy, gdy zaczyna pachnieć.

2

Płatki migdałowe również lekko podprażyć na patelni. Gdy ostygnie zmiksować w blenderze z ostrzem S na gruby piasek.

3

Ze świeżych daktyli wyjąć pestki i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zmiksowanych płatków migdałowych wraz z makiem i kakao. Zmiksować do uzyskania zwartej, kleistej masy.

4

Następnie masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić po całej jej powierzchni, dociskając do dna. Masa powinna mieć około 0,5 cm grubości.

5

Formę włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ją, a masę makowo-migdałowo-daktylową pokroić na prostokąty.

Notatki

Z masy zamiast prostokątów można zrobić klasyczne kulki
Do masy można dodać przyprawy np. mieloną wanilię, cynamon, kardamon, anyż

Post powstał przy współpracy z firmą Organic Hause. Mają pyszne świieże daktyle :-)

Spróbuj również

15
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Magda GembackaKasiaGosia www.rabarbarowo.plJudPaulina Styś - Nowak Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

Pewnie już pisałam ,ale co mi tam , uwielbiam twoje przepisy Magda , ten tez już uwielbiam

Agaru
Gość
Agaru

A jak się nie ma dostępu do świeżych daktyli? Można je zastąpić suszonymi w takiej samej ilości i namoczyć?

Magda Gembacka
Gość

Ala, dziękuję i jak zwykle cieszę się i wzruszam, gdy czytam od Ciebie takie słowa :-

Magda Gembacka
Gość

Można użyć suszonych daktyli oczywiście. Trzeba dodać ich tylko nieco więcej – z reguły są mniejsze niż Medjoole. Dałabym 16-18 sztuk suszonych. Gdyby masa wyszła za sucha to wtedy należy dodać więcej daktyli.

Paulina Styś - Nowak
Gość

Magda gdzie kupujesz świeże daktyle? :)

Magda Gembacka
Gość
Paulina Styś - Nowak
Gość

Dziękuję :)

Jud
Gość

Bardzo jestem ciekawa tych świeżych daktyli. A batoniki świetne, takie lubię najbardziej :)

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gość

Doskonała, zdrowa przekąska! Świeżych daktyli jeszcze nigdy nie próbowałam, teraz wiem że to najwyższa pora :)

Magda Gembacka
Gość

Gpposiu to spróbuj koniecznie – są przepyszne :-)

Magda Gembacka
Gość

Spróbuj koniecznie :-)

Kasia
Gość
Kasia

Czy te batony/prostokąty robiłaś w blenderze brauna mq7, w której końcówce (wyczytałam w postach, że posiadasz ten blender)? Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem mq7. Proszę jeszcze o informację czy maso orzechowe robisz w kielichu tego blendera, czy w końcówce do szatkowania 350 ml? Czy pesto wygodniej jest zrobić w kielichu, czy w tej małej szatkownicy?

Magda Gembacka
Gość

Kasiu, ja mam blender Brauna Mq745 Aperitive. Korzystam w zasadzie tylko z żyrafy i tego małego pojemniczka z ostrzem s. Te batony robiłam w innym, starym robocie kuchennym z taką większą miską. Rozpadł mi się już ten robocik i właśnie muszę kupić sobie podobny :-) Wczoraj natomiast mieliłam w płatki jaglane na mąkę w Braunie i urwała mi się cała końcówka, więc na dzień dzisiejszy na Brauna jestem wkurzona. Następnym razem wybiorę blender innej marki. Masło orzechowe jesli robię to w Vitamixie. Pesto można robić żyrafą lub w tym małym pojemniku z ostrzem s. To chyba tyle. Pozdrawiam :-)

Kasia
Gość
Kasia

Serdecznie dziękuję za odpowiedź :)

Magda Gembacka
Gość

Bardzo proszę :-)