Prostokąty makowo-migdałowo-daktylowe

Gdy mam ochotę na coś słodkiego, sięgam po świeże daktyle. Uwielbiam je. Lubię też przygotowywać na ich bazie różne smakołyki. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na jeden z nich – prostokąty makowo-migdałowo- daktylowe.

To bardzo prosty przepis. Żeby go zrobić wystarczy zaopatrzyć się tylko w cztery składniki – świeże daktyle Medjool, mak, płatki migdałowe i kakao. Oprócz wspaniałego smaku i przyjemnej lekko chrupiącej tekstury, mają sporo wartości odżywczych. Są pełne białka, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i błonnika.

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji jeść świeżych daktyli – spróbujcie koniecznie. Są  przepyszne i bardzo zdrowe. To źródło zdrowych cukrów, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, salicylanów, witamin: A, B1 B2, B3, B6, B9, K oraz minerałów: potasu, wapna, fosforu, żelaza, magnezu i cynku. Zamist jeść bezwartościowe, niezdrowe słodycze, lepiej sięgnąć po daktyle. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością i jeść ich zbyt dużo :-)

Prostokąty makowo-migdałowo-daktylowe

Drukuj przepis
Porcje: ok 10 sztuk

Składniki

  • 1/3 szklanki niebieskiego maku
  • 2/3 szklanki (60 gr) płatków migdałowych
  • 10-12 świeżych daktyli Mediool
  • 1-2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Przygotowanie

1

Mak podprażyć na patelni. Od czasu do czasu należy poruszać nią, aby mak się nie przypalił. Jest gotowy, gdy zaczyna pachnieć.

2

Płatki migdałowe również lekko podprażyć na patelni. Gdy ostygnie zmiksować w blenderze z ostrzem S na gruby piasek.

3

Ze świeżych daktyli wyjąć pestki i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zmiksowanych płatków migdałowych wraz z makiem i kakao. Zmiksować do uzyskania zwartej, kleistej masy.

4

Następnie masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić po całej jej powierzchni, dociskając do dna. Masa powinna mieć około 0,5 cm grubości.

5

Formę włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ją, a masę makowo-migdałowo-daktylową pokroić na prostokąty.

Notatki

Z masy zamiast prostokątów można zrobić klasyczne kulki
Do masy można dodać przyprawy np. mieloną wanilię, cynamon, kardamon, anyż

Prostokąty makowo-migdałowo-daktylowe

Drukuj przepis
Porcje: ok 10 sztuk

Składniki

  • 1/3 szklanki niebieskiego maku
  • 2/3 szklanki (60 gr) płatków migdałowych
  • 10-12 świeżych daktyli Mediool
  • 1-2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Przygotowanie

1

Mak podprażyć na patelni. Od czasu do czasu należy poruszać nią, aby mak się nie przypalił. Jest gotowy, gdy zaczyna pachnieć.

2

Płatki migdałowe również lekko podprażyć na patelni. Gdy ostygnie zmiksować w blenderze z ostrzem S na gruby piasek.

3

Ze świeżych daktyli wyjąć pestki i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zmiksowanych płatków migdałowych wraz z makiem i kakao. Zmiksować do uzyskania zwartej, kleistej masy.

4

Następnie masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić po całej jej powierzchni, dociskając do dna. Masa powinna mieć około 0,5 cm grubości.

5

Formę włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ją, a masę makowo-migdałowo-daktylową pokroić na prostokąty.

Notatki

Z masy zamiast prostokątów można zrobić klasyczne kulki
Do masy można dodać przyprawy np. mieloną wanilię, cynamon, kardamon, anyż

Post powstał przy współpracy z firmą Organic Hause. Mają pyszne świieże daktyle :-)

Spróbuj również