fbpx Drukuj

Prostokąty makowo-migdałowo-daktylowe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1/3 szklanki niebieskiego maku
2/3 szklanki (60 gr) płatków migdałowych
1012 świeżych daktyli Mediool
12 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Przygotowanie

  1. Mak podprażyć na patelni. Od czasu do czasu należy poruszać nią, aby mak się nie przypalił. Jest gotowy, gdy zaczyna pachnieć.
  2. Płatki migdałowe również lekko podprażyć na patelni. Gdy ostygnie zmiksować w blenderze z ostrzem S na gruby piasek.
  3. Ze świeżych daktyli wyjąć pestki i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zmiksowanych płatków migdałowych wraz z makiem i kakao. Zmiksować do uzyskania zwartej, kleistej masy.
  4. Następnie masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić po całej jej powierzchni, dociskając do dna. Masa powinna mieć około 0,5 cm grubości.
  5. Formę włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ją, a masę makowo-migdałowo-daktylową pokroić na prostokąty.

Notatki

Z masy zamiast prostokątów można zrobić klasyczne kulki
Do masy można dodać przyprawy np. mieloną wanilię, cynamon, kardamon, anyż

Słowa kluczowe: daktyle, mak, migdały

15
0
Would love your thoughts, please comment.x