Prostokąty makowo-migdałowo-daktylowe
Gdy mam ochotę na coś słodkiego, sięgam po świeże daktyle. Uwielbiam je. Lubię też przygotowywać na ich bazie różne smakołyki. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na jeden z nich – prostokąty makowo-migdałowo- daktylowe.
To bardzo prosty przepis. Żeby go zrobić wystarczy zaopatrzyć się tylko w cztery składniki – świeże daktyle Medjool, mak, płatki migdałowe i kakao. Oprócz wspaniałego smaku i przyjemnej lekko chrupiącej tekstury, mają sporo wartości odżywczych. Są pełne białka, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i błonnika.
Jeśli nie mieliście jeszcze okazji jeść świeżych daktyli – spróbujcie koniecznie. Są przepyszne i bardzo zdrowe. To źródło zdrowych cukrów, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, salicylanów, witamin: A, B1 B2, B3, B6, B9, K oraz minerałów: potasu, wapna, fosforu, żelaza, magnezu i cynku. Zamist jeść bezwartościowe, niezdrowe słodycze, lepiej sięgnąć po daktyle. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością i jeść ich zbyt dużo 🙂
DrukujProstokąty makowo-migdałowo-daktylowe
- Porcja: 10 sztuk 1x
Składniki
1/3 szklanki niebieskiego maku
2/3 szklanki (60 gr) płatków migdałowych
10–12 świeżych daktyli Mediool
1–2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Przygotowanie
- Mak podprażyć na patelni. Od czasu do czasu należy poruszać nią, aby mak się nie przypalił. Jest gotowy, gdy zaczyna pachnieć.
- Płatki migdałowe również lekko podprażyć na patelni. Gdy ostygnie zmiksować w blenderze z ostrzem S na gruby piasek.
- Ze świeżych daktyli wyjąć pestki i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zmiksowanych płatków migdałowych wraz z makiem i kakao. Zmiksować do uzyskania zwartej, kleistej masy.
- Następnie masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić po całej jej powierzchni, dociskając do dna. Masa powinna mieć około 0,5 cm grubości.
- Formę włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ją, a masę makowo-migdałowo-daktylową pokroić na prostokąty.
Notatki
Z masy zamiast prostokątów można zrobić klasyczne kulki
Do masy można dodać przyprawy np. mieloną wanilię, cynamon, kardamon, anyż
Słowa kluczowe: daktyle, mak, migdały
Post powstał przy współpracy z firmą Organic Hause. Mają pyszne świieże daktyle 🙂
Pewnie już pisałam ,ale co mi tam , uwielbiam twoje przepisy Magda , ten tez już uwielbiam
A jak się nie ma dostępu do świeżych daktyli? Można je zastąpić suszonymi w takiej samej ilości i namoczyć?
Ala, dziękuję i jak zwykle cieszę się i wzruszam, gdy czytam od Ciebie takie słowa :-
Można użyć suszonych daktyli oczywiście. Trzeba dodać ich tylko nieco więcej – z reguły są mniejsze niż Medjoole. Dałabym 16-18 sztuk suszonych. Gdyby masa wyszła za sucha to wtedy należy dodać więcej daktyli.
Magda gdzie kupujesz świeże daktyle? 🙂
http://www.zdrowedaktyle.pl 🙂 albo http://www.najlepszedaktyle.pl
Dziękuję 🙂
Bardzo jestem ciekawa tych świeżych daktyli. A batoniki świetne, takie lubię najbardziej 🙂
Doskonała, zdrowa przekąska! Świeżych daktyli jeszcze nigdy nie próbowałam, teraz wiem że to najwyższa pora 🙂
Gpposiu to spróbuj koniecznie – są przepyszne 🙂
Spróbuj koniecznie 🙂
Czy te batony/prostokąty robiłaś w blenderze brauna mq7, w której końcówce (wyczytałam w postach, że posiadasz ten blender)? Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem mq7. Proszę jeszcze o informację czy maso orzechowe robisz w kielichu tego blendera, czy w końcówce do szatkowania 350 ml? Czy pesto wygodniej jest zrobić w kielichu, czy w tej małej szatkownicy?
Kasiu, ja mam blender Brauna Mq745 Aperitive. Korzystam w zasadzie tylko z żyrafy i tego małego pojemniczka z ostrzem s. Te batony robiłam w innym, starym robocie kuchennym z taką większą miską. Rozpadł mi się już ten robocik i właśnie muszę kupić sobie podobny 🙂 Wczoraj natomiast mieliłam w płatki jaglane na mąkę w Braunie i urwała mi się cała końcówka, więc na dzień dzisiejszy na Brauna jestem wkurzona. Następnym razem wybiorę blender innej marki. Masło orzechowe jesli robię to w Vitamixie. Pesto można robić żyrafą lub w tym małym pojemniku z ostrzem s. To chyba tyle. Pozdrawiam 🙂
Serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂
Bardzo proszę 🙂