Szybki i zdrowy pomysł na obiad – makaron z suszonymi pomidorami

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na prosty obiad zainspirowany daniem, które jadłam niedawno będąc na Sycylii.

Pod koniec lutego miałam przyjemność uczestniczyć w Fotograficznym Spa na Sycylii (więcej na temat wyjazdu możecie przeczytać tu). Było cudownie. Oprócz podziwiania wspaniałych widoków, mogłam również delektować się wspaniałą, sycylijską kuchnią, którą serwowała nam Sylvia, nasza urocza, włoska Pani Domu :) Jej dania bardzo mnie urzekły – były proste, lekkie i przepyszne.

Zaraz po powrocie do domu zaczęłam gotować te potrawy, które smakowały mi najbardziej tworząc swoje wariacje.  Jedną z nich jest właśnie makaron z suszonymi pomidorami, który dzisiaj wam prezentuję.


Makaron z suszonymi pomidorami

Drukuj przepis
Porcje: 1-2

Składniki

  • 2 ząbki czosnku (0,2 WW; 0 WBT)
  • 1/2 szklanki pokrojonych drobno suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych)* (2 WW; 0.1 WBT)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego (0.2 WW; 0 WBT)
  • 1-2 łyżki oliwy 0 W; (1,5 WBT)
  • sól 0 WW; (0 WBT)
  • garść lekko podprażonych i posiekanych pistacji (0,5 WW; 1,5 WBT)
  • garść lekko podprażonych i posiekanych migdałów (0 WW, 0,5 WBT)
  • garść świeżej rukoli (0 WW; 0 WBT)
  • 1-1,5 szklanki ugotowanego razowego makaronu np. świderki lub penne (4 WW; 0,4 WBT)

Przygotowanie

1

Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.

2

Następnie dodać suszone pomidory i ocet balsamiczny, smażyć około 5 minut.

3

Na koniec przyprawić do smaku solą.

4

Tak przygotowane pomidory połączyć z ciepłym ugotowanym makaronem, rukolą, migdałami i pistacjami, wymieszać.

Notatki

* ja użyłam pomidorów suszonych, które musiałam wcześniej namoczyć w wodzie, żeby zmiękły. Jeśli nie macie takich pomidorów, można zastąpić je suszonymi pomidorami w oliwie.
Danie można posypać również wegańskim parmezanem.
Aby potrawa była bardziej sycąca i zawierała więcej białka, można wzbogacić ją o ugotowaną ciecierzycę.
Jeśli nie jecie glutenu zamiast razowego makoranu możecie użyć makaron bezglutenowy np. z ciecierzycy

Informacja dla diebetyków:

SUMA: całość 6,9 WW 4 WBT

Porcja : 3,4 WW 2 WBT

Wymienniki zostały przeliczone przez ekspertów Diabdis

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

8
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Magda GembackaMamorkiZieleninamargotpiegusek Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
piegusek
Gość
piegusek

makaron z samymi smakowitymi dodatkami:) mniam!

margot
Gość
margot

Aaaaaaaaaaaaaaa, ale dobrze Wam było na Sycylii, a makaron prościutki , to fakt ,ale ja takie bardzo , bardzo lubię :D

Magda Gembacka
Gość

Ja właśnie też Alu. Te sycylijskie dania wszystkie były bardzo proste, składały się tylko z kilku składników, a smakowały wybornie składników <3

Magda Gembacka
Gość

Tyle dobra w jednym daniu :-)

Zielenina
Gość

wygląda bardzo zachęcająco :-)

Magda Gembacka
Gość

Dzięki :-)

Mamorki
Gość

Pyszności! Dziś robię po raz kolejny :))
Magda, kiedy kolejne przepisy inspirowane Twoim wyjazdem? :)

Btw., mam też Twoją książkę <3 Na pierwszy ogień poszedł gulasz i mój mąż zadowolony z zakupu w księgarni :D

Diana

Magda Gembacka
Gość

Ach, Diana bardzo mi miło :D Bardzo się cieszę, że znów udało mi się trafić w Twoje gusta smakowe :-) Dziekuję, że kupiłaś moją książkę. Mam nadzieję, że będzie Ci non stop służyć w kuchni :-) Ściskam ps. przepisy inspirowane Sycylią jeszcze się pojawią, jeszcze trochę ich mam :-)