Makaron z cukinią, pomidorami i wędzonym tofu
Pomysł na pyszny letni obiad bez mięsa – makaron z cukinią, pomidorami i wędzonym tofu. Jest szybki do przygotowania, sycący, pełen sezonowych warzyw i taki dobry. Koniecznie musicie go wypróbować.
Ostatnio jem to danie na okrągło. Tak mi smakuje. Gdy nudzi mi się makaron to zamieniam go na ziemniaki, ryż, albo kaszę. Smakuje wybornie w każdej z wersji. Cukinia i pomidory są teraz tanie, więc korzystam na całego. Do dania dodałam paprykę gochugaru to koreańskie chilli, które dodaje się do kimczi i innych koreańskich potraw. Lubię jego lekko dymny smak i ostrość. Jeśli nie macie gochugaru, możecie je pominąć lub zamienić na klasyczne chilli.
Mam nadzieję, że mój makaron z cukinią będzie Wam smakować. Jeśli go przygotujecie, koniecznie dajcie znać. Będzie mi bardzo miło, gdy podzielcie się swoimi wrażeniami pisząc komentarz tu na blogu lub w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.
Tymczasem ściskam Was i smacznego !
DrukujMakaron z cukinią, pomidorami i wędzonym tofu
Składniki
1 średniej wielkości cukinia
2–3 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 kostka wędzonego tofu (180 g)
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczka wędzonej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki gochugaru ( może być też klasyczne chilli)
oliwa extra virgine
sól
makaron spaghetti
Przygotowanie
- Tofu odcisnąć z wody i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
- Cukinię pokroić w plasterki. Gdy są duże, można przekroić je jeszcze na pół.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą extra virgin dodać plasterki cukinii i smażyć do momentu aż będą miękki i lekko się zarumienią.
- Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut i dodać pomidory. Dusić aż zmienią strukturę i będą się rozpadać.
- W międzyczasie ugotować makaron.
- Na koniec do warzyw dodać podsmażone tofu, ostrą paprykę i pozostałe przyprawy. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Połączyć z makaronem. Posypać hojnie posiekaną natką pietruszki.
Nutrition
- Serving Size: 1-2
Słowa kluczowe: makaron z cukinią
Makaron prezentuje się wybornie! Z chęcią wypróbuję go na jutrzejszy obiad, ponieważ lubię takie szybkie przepisy. Ostatnio coraz częściej eksperymentuję w kuchni, gdyż miałam niedawno remont. Najbardziej jestem zachwycona czarnym okapem.