Szybki makaron i wilczy apetyt

Któregoś sobotniego ranka obudziły mnie dziwne odgłosy dobiegające z kuchni. Myślę: matko! Mały wstał i buszuje w kuchni. Zrywam się na równe nogi mając nadzieję, że jeszcze nie wdrapał się na stół, nie odkręcił gazu i nie włączył piekarnika. Wpadam, a Kacper siedzi spokojnie przy stole na krześle, na mój widok uśmiecha się i mówi:

– mamusiu jedzonko przygotować…kaszkę…

Innym razem, w porze obiadu, były jego ulubione kotlety z ciecierzycy i warzywa na parze. Stawiam wszystko na stole, wkładam Małemu na talerz jednego kotlecika, a On patrzy na mnie i mówi:

– jeszcze… daj wszystko…proszę!

Taaak Kacper ma wielki apetyt!  Szczuplutki, drobniutki, a je za czterech! Jego ulubione słowa w porach jedzeniowych to: jeszcze, dużo, wszystko, dokładka. Ostatnio do jego słownika przybyło nowe słowo, które powtarza : Pyszne!!!

A dziś przepis z kuchni włoskiej, która jest jedną z ulubionych w naszym domu, makaron z pomidorowym sosem. To bardzo proste i szybkie danie. Można je oczywiście wzbogacić różnymi dodatkami według uznania.

makaron1

Składniki

  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 400 g świeżych pomidorów (w sezonie)
  • 1 duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
  • łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 180g ulubionego makaronu pełnoziarnistego (może być spaghetti, świderki).

Przygotowanie

1

Ugotować makaron al dente.

2

W między czasie na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dodać posiekany czosnek.

3

Zamieszać i poczekać do momentu, aż czosnek puści aromat. Następnie dodać pomidory.

4

Wymieszać i dusić około 5 minut (ok 15 minut w przypadku świeżych pomidorów).

5

Na koniec dodać sól do smaku i syrop z agawy.

6

Dla uzyskania zupełnie gładkiego sosu, całość można jeszcze zmiksować blenderem.

7

Sos połączyć z makaronem (do sosu dajemy makaron). Podawać.

Notatki

Wskazówki: Do sosu można dodać lekko podprażony i zmielony słonecznik, czy inne pestki, orzechy lub po prostu posypać nimi całe danie. To samo można zrobić z drobno posiekaną natką pietruszki czy bazylią. Makaron dobrze smakuje również z różnymi warzywami. Teraz można np. dodać do niego wczesniej ugotowane zielone szparagi. Danie można posypać parmezanem. Sos ten świetnie sprawdza się również do pizzy (pełnoziarnistej oczywiście).

Danie dla maluszka po 10 m.ż. bez dodatku soli. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.


pastaduet

Spróbuj również

  • Bo dzieci lubią dobre jedzenie i jak są przyzwyczajane do takiego jedzenia to go żądają i słusznie

  • to już kolejny przepis z tej strony, który wypróbowałam i żaden mnie nie zawiódł. ten wydawał mi się mało interesujący, ale akurat miałam niewiele w lodówce, a znalazły się pomidory,czosnek, zielona pietruszka, makaron razowy, dobra oliwa i syrop z agawy i … jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. takie niby nic, a smakuje cudnie. synkowi też. dziękuję :-) uwielbiam takie proste, zdrowe potrawy :-)

  • u mnie podobnie, no może jeden jak na razie nie przypadł podniebieniu :) a sosik pomidorowy mnie tez zaskoczył, szybki, prosty i bez porównania z kupnymi słoikowymi. Dzisiaj szamiemy na kolację (bo u nas tak “drugie danie” wypada)

  • Aga

    To mozna juz dodawac sól po 10m?

  • Magdalena

    Nie po 12 miesiącu. Po 10 m. to danie podajemy bez soli. Już poprawiłam :-)

  • anka

    Jadam mięso,ale Pani blog jest swietny, bede starala sie sporo z niego czerpac gotujac dla Synka.a makaron super i po raz pierwszy nie czulam sie ociężała jak po zjedzeniu typowego spagetti z mięsem.pozdrawiam