Boski krem śniadaniowy z batatami w roli głównej

Jedliście kiedyś bataty?  My dopiero niedawno skosztowaliśmy je po raz pierwszy. Wcześniej jakoś nigdy ich nie kupowałam. Aż do czasu, kiedy natknęłam się na nie w pobliskim warzywniaku. Przyciągnęły mój wzrok. Wydawało mi się, że słyszę jak szepczą do mnie – Weź nas, spróbuj. Uległam i kupiłam ;-)

Bataty (Ipomea batatas [L.] Lam.) zwane również wilcami ziemniaczanymi, słodkimi ziemniakami albo patatami to warzywa z rodziny powojowatych pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej.

W zależności od gatunku mogą mieć różne kształty (od kulistego, owalnego po wrzecionowaty), kolor skórki (kremowy, czerwony, bordowy, fioletowy) i miąższ (biały, żółty pomarańczowy, bordowy, fioletowy).

Skład chemiczny batatów podobny jest do klasycznych ziemniaków. Są bogate w skrobię,  prowitaminę A (beta-karoten), witaminę C, kwas foliowy i pantotenowy oraz inne witaminy z grupy B. Ponadto można znaleźć w nich białko zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, polifenole, magnez, potas i fosfor. W przeciwieństwie do ziemniaków mają niski indeks glikemiczny. Do diety dziecka można wprowadzić je od 6 m.ż.

W Polsce można kupić najczęściej bataty o pomarańczowym miąższu. W smaku przypominają one dynię i marchewkę, dlatego też często przyrządza się je podobnie jak te dwa warzywa. Ja do tej pory robiłam z batatów  frytki pieczone w piekarniku, zupę, kopytka i taki oto śniadaniowy krem, który sprawdza się równie dobrze jako deser.

Jeśli nie macie batatów, można zastąpić je w tym przepisie dynią lub marchewką :-)

pataty

 

Słodki krem z batatów

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka purée z batatów
  • 1 banan
  • 2 łyżki jasnej pasty tahini
  • garść rodzynek lub kilka daktyli (wcześniej namoczonych)
  • lub syrop daktylowy do smaku
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta soli

Przygotowanie

1

Purée: Bataty umyć, przekroić wzdłuż na pół, a potem w poprzek na kawałki o długości około 2 cm. Włożyć je do parowaru i gotować do momentu, aż będą zupełnie miękkie, lekko rozpadające się (około 20- 30 minut). Potem obrać ze skórki i utłuc/zmiksować na purée. Gotowe.

2

Krem:Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku lub dodać mleka, aby zmienić konsystencję kremu.

krembatatowy

Spróbuj również

  • karmel-itka.blogspot.com

    czuję się… powalona! przepis wwiercił mi się tak w głowę, że mam ochotę od razu go przyrządzić, zamiast siedzieć w pracy!

  • boski to chyba mało powiedziane haha! :D świetny pomysł na krem, generalnie – moje smaki :)

  • Olga Pilichowska

    Łał, nigdy nie jadłam czegoś podobnego:)

  • Z batatów robiłam już wiele, nawet ciasto, lecz na taki krem bym nie wpadła :)
    Bataty są, w tym tygodniu już wiem, co będzie królowało na śniadanie.

  • wedelka

    Zaciekawiłaś mnie :)

  • stykra

    Czy bez pasty tahini obędzie się? :) nie mam a nie chce specjalnie kupować

  • Magda Gembacka

    Tak, zamiast tahini może być też jakieś inne masło orzechowe.

  • Monika Ka

    Witam. Mam pytanie odnośnie mleka roślinnego. Czy mleko roślinne daje Pani do przepisów samodzielnie robione czy to kupne się nadaje? Dodam, że mój synek ma 10 miesięcy i nie wiem które wybrać. To kupne ma dodatek wapnia. Ale trochę “innych” składników tam się jeszcze znajduje…
    Przy okazji cudny blog :)

  • Magda Gembacka

    Moniko, ja czasami robię domowe mleko, a czasami kupuję. Takie ze sklepu zaczęłam dawać córce po pierwszych urodzinach. Wcześniej podawałam wyłącznie robione w domu.

  • Monika Ka

    Dziękuję za odpowiedź. W związku z tym zaintrygowana mlekiem z komosy ryżowej twojego przepisu przystąpiłam właśnie do pracy :)
    pozdrawiam cieplutko

  • Pingback: Co dobrego w: Słodkich Ziemniakach - właściwości i inspiracyjne kilka przepisów - The Vege Hedonist()