Boski krem śniadaniowy z batatami w roli głównej

Jedliście kiedyś bataty?  My dopiero niedawno skosztowaliśmy je po raz pierwszy. Wcześniej jakoś nigdy ich nie kupowałam. Aż do czasu, kiedy natknęłam się na nie w pobliskim warzywniaku. Przyciągnęły mój wzrok. Wydawało mi się, że słyszę jak szepczą do mnie – Weź nas, spróbuj. Uległam i kupiłam ;-)

Bataty (Ipomea batatas [L.] Lam.) zwane również wilcami ziemniaczanymi, słodkimi ziemniakami albo patatami to warzywa z rodziny powojowatych pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej.

W zależności od gatunku mogą mieć różne kształty (od kulistego, owalnego po wrzecionowaty), kolor skórki (kremowy, czerwony, bordowy, fioletowy) i miąższ (biały, żółty pomarańczowy, bordowy, fioletowy).

Skład chemiczny batatów podobny jest do klasycznych ziemniaków. Są bogate w skrobię,  prowitaminę A (beta-karoten), witaminę C, kwas foliowy i pantotenowy oraz inne witaminy z grupy B. Ponadto można znaleźć w nich białko zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, polifenole, magnez, potas i fosfor. W przeciwieństwie do ziemniaków mają niski indeks glikemiczny. Do diety dziecka można wprowadzić je od 6 m.ż.

W Polsce można kupić najczęściej bataty o pomarańczowym miąższu. W smaku przypominają one dynię i marchewkę, dlatego też często przyrządza się je podobnie jak te dwa warzywa. Ja do tej pory robiłam z batatów  frytki pieczone w piekarniku, zupę, kopytka i taki oto śniadaniowy krem, który sprawdza się równie dobrze jako deser.

Jeśli nie macie batatów, można zastąpić je w tym przepisie dynią lub marchewką :-)

pataty

 

Słodki krem z batatów

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka purée z batatów
  • 1 banan
  • 2 łyżki jasnej pasty tahini
  • garść rodzynek lub kilka daktyli (wcześniej namoczonych)
  • lub syrop daktylowy do smaku
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta soli

Przygotowanie

1

Purée: Bataty umyć, przekroić wzdłuż na pół, a potem w poprzek na kawałki o długości około 2 cm. Włożyć je do parowaru i gotować do momentu, aż będą zupełnie miękkie, lekko rozpadające się (około 20- 30 minut). Potem obrać ze skórki i utłuc/zmiksować na purée. Gotowe.

2

Krem:Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku lub dodać mleka, aby zmienić konsystencję kremu.

krembatatowy

Spróbuj również

11
Dodaj komentarz

avatar
8 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Co dobrego w: Słodkich Ziemniakach - właściwości i inspiracyjne kilka przepisów - The Vege HedonistMonika KaMagda Gembackastykrawedelka Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
karmel-itka.blogspot.com
Gość
karmel-itka.blogspot.com

czuję się… powalona! przepis wwiercił mi się tak w głowę, że mam ochotę od razu go przyrządzić, zamiast siedzieć w pracy!

Daria.
Gość

boski to chyba mało powiedziane haha! :D świetny pomysł na krem, generalnie – moje smaki :)

Olga Pilichowska
Gość
Olga Pilichowska

Łał, nigdy nie jadłam czegoś podobnego:)

Zosia Barańska
Gość

Z batatów robiłam już wiele, nawet ciasto, lecz na taki krem bym nie wpadła :)
Bataty są, w tym tygodniu już wiem, co będzie królowało na śniadanie.

wedelka
Gość
wedelka

Zaciekawiłaś mnie :)

stykra
Gość
stykra

Czy bez pasty tahini obędzie się? :) nie mam a nie chce specjalnie kupować

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Tak, zamiast tahini może być też jakieś inne masło orzechowe.

Monika Ka
Gość
Monika Ka

Witam. Mam pytanie odnośnie mleka roślinnego. Czy mleko roślinne daje Pani do przepisów samodzielnie robione czy to kupne się nadaje? Dodam, że mój synek ma 10 miesięcy i nie wiem które wybrać. To kupne ma dodatek wapnia. Ale trochę “innych” składników tam się jeszcze znajduje…
Przy okazji cudny blog :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Moniko, ja czasami robię domowe mleko, a czasami kupuję. Takie ze sklepu zaczęłam dawać córce po pierwszych urodzinach. Wcześniej podawałam wyłącznie robione w domu.

Monika Ka
Gość
Monika Ka

Dziękuję za odpowiedź. W związku z tym zaintrygowana mlekiem z komosy ryżowej twojego przepisu przystąpiłam właśnie do pracy :)
pozdrawiam cieplutko

trackback

[…] I krem śniadaniowy – można zabrać w słoiku na wynos ammniam – śniadaniowy krem z batatów […]