fbpx Drukuj

Boski krem śniadaniowy z batatami w roli głównej

krem z batatów

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka purée z batatów
1 banan
2 łyżki jasnej pasty tahini
garść rodzynek lub kilka daktyli (wcześniej namoczonych)
lub syrop daktylowy do smaku
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta mielonego imbiru
szczypta soli

Przygotowanie

Purée: Bataty umyć, przekroić wzdłuż na pół, a potem w poprzek na kawałki o długości około 2 cm. Włożyć je do parowaru i gotować do momentu, aż będą zupełnie miękkie, lekko rozpadające się (około 20- 30 minut). Potem obrać ze skórki i utłuc/zmiksować na purée. Gotowe.

Krem:Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku lub dodać mleka, aby zmienić konsystencję kremu.

13
0
Would love your thoughts, please comment.x