Krem groszkowo – kokosowy z miętową nutą

Dawno nie było na blogu przepisu na zupę zatem, oto ona. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Ma ciekawy smak dzięki połączeniu słodkiego  groszku z egzotycznym kokosem i orzeźwiającą miętą.

Do zupy dodałam też kilka listków sałaty rzymskiej dla wzbogacenia wartości odżywczych. Krem można posypać razowymi grzankami albo pestkami np. dyni.

Groszek to warzywo wspaniałe dla całej rodziny. Jest niskokaloryczny, bogaty w kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Ponadto zawiera błonnik, potas, cynk, magnez, żelazo i wapń. Do diety dziecka można wprowadzać go od 6 m.ż

groszkowokokosowa
Krem groszkowo-kokosowy z miętową nutą

Składniki:
3 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 szklanka wiórków kokosowych,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
2-3 garści listków mięty,
3 liście sałaty rzymskiej,
2 ugotowane ziemniaki (opcjonalnie),
sok z cytryny,
sól, pieprz.

W garnku na oliwie zeszklić zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę, dodać groszek zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości. Wiórki kokosowe zalać wodą, tak aby wszystkie zostały przykryte i odstawić je na moment. Na koniec do ugotowanego groszku dodać posiekaną sałatę, miętę i wiórki kokosowe wraz z wodą w której się moczyły. Wszystko zmiksować na gładki, aksamitny krem. Doprawić solą, sokiem z cytryny i pieprzem.

Smacznego !

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.
Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

Spróbuj również

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o