Kotlety mielone z tofu
Tym razem mam dla was przepis na kotlety mielone z tofu i płatków owsianych. Smakują podobnie jak te u mamy, które pamiętam z dzieciństwa.
Tamte kotlety były z mięsa, a te są wegańskie, ale smak jest naprawdę podobny. Połączyłam rozdrobnione tofu z wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z wody płatkami owsianymi. To dzięki nim właśnie kotlety mają taką mięsną strukturę. Są pyszne na ciepło i na zimno.
Lubię je jeść w klasycznym zestawieniu z ziemniaczkami, buraczkami na ciepło i mizerią. Taki domowy, polski obiad 🙂 W bułce z warzywami i sosem tatarskim też smakują dobrze.
Koniecznie wypróbujcie te mielone kotlety z tofu i dajcie znać czy i wam smakują tak jak mi. Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielcie się swoimi wrażeniami pisząc komentarz tu na blogu lub w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.
Tymczasem ściskam was i smacznego !
Magda
Drukuj
Kotlety mielone z tofu
Składniki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 kostka tofu naturalnego (180g)
1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich (60g)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2–2,5 łyżeczki przyprawy do kotletów mielonych (użyłam tej od Kamis)
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki oleju rzepakowego + olej do smażenia
sól i pieprz
buka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie
- Płatki owsiane zalać zimną wodą, tak aby były nią przykryte (około 90-100 ml) i odstawić na około 30 minut.
- Tofu wyjąć z opakowania, odcisnąć z wody i drobno rozkruszyć.
- Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do tofu razem z sosem sojowym olejem, przyprawami i skrobią ziemniaczaną.
- Namoczone płatki odcisnąć dokładnie z wody i dodać do reszty składników.
- Całość wymieszać na zwartą masę, odstawić na 15-20 minut.
- Następnie uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto z obu stron.
Notatki
Z podanych składników wychodzi okołó 5 kotletów
Słowa kluczowe: kotlety mielone z tofu
Dziś robię na obiad, muszę tylko kupić tofu i skrobię. Dziękuję!
Kotlety mega proste i smaczne, zrobiłam pierwszy ale na pewno nie ostatni raz ????
Robie juz kolejny raz, są przepyszne!
Bardzo fajny przepis. Właśnie zajadam. Będę wracać do tych kotletów!