Kotlety mielone z tofu
Powiększ
Składniki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 kostka tofu naturalnego (180g)
1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich (60g)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2–2,5 łyżeczki przyprawy do kotletów mielonych (użyłam tej od Kamis)
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki oleju rzepakowego + olej do smażenia
sól i pieprz
buka tarta do obtoczenia kotletów
- Płatki owsiane zalać zimną wodą, tak aby były nią przykryte (około 90-100 ml) i odstawić na około 30 minut.
- Tofu wyjąć z opakowania, odcisnąć z wody i drobno rozkruszyć.
- Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do tofu razem z sosem sojowym olejem, przyprawami i skrobią ziemniaczaną.
- Namoczone płatki odcisnąć dokładnie z wody i dodać do reszty składników.
- Całość wymieszać na zwartą masę, odstawić na 15-20 minut.
- Następnie uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto z obu stron.
Notatki
Z podanych składników wychodzi okołó 5 kotletów
Słowa kluczowe: kotlety mielone z tofu