fbpx Drukuj

Kotlety mielone z tofu

kotlety mielone z tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 kostka tofu naturalnego (180g)
1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich (60g)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
22,5 łyżeczki przyprawy do kotletów mielonych (użyłam tej od Kamis)
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki oleju rzepakowego + olej do smażenia
sól i pieprz
buka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalać zimną wodą, tak aby były nią przykryte (około 90-100 ml) i odstawić na około 30 minut.
  2. Tofu wyjąć z opakowania, odcisnąć z wody i drobno rozkruszyć.
  3. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do tofu razem z sosem sojowym olejem, przyprawami i skrobią ziemniaczaną.
  4. Namoczone płatki odcisnąć dokładnie z wody i dodać do reszty składników.
  5. Całość wymieszać na zwartą masę, odstawić na 15-20 minut.
  6. Następnie uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto z obu stron.

Notatki

Z podanych składników wychodzi okołó 5 kotletów

Słowa kluczowe: kotlety mielone z tofu

3
0
Would love your thoughts, please comment.x