Kotleciki z soczewicy

Nieskomplikowane do przygotowania, łagodne w smaku kotleciki z soczewicy.
 Zdrowa porcja białka, beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika, potasu, fosforu i żelaza.

Co tu dużo pisać ? :-) Po prostu zapraszam na kotleciki. Mam nadzieję, że będą Wam smakować, tak samo jak zasmakowały Kacperkowi, który jest coraz bardziej surowym krytykiem kulinarnym ;) Oczywiście były dwa podejścia do tego dania. Za pierwszym razem odmówił nawet spróbowania, bo zdecydowanie nie odpowiadał mu kolor tych że kotletów: Pomarańczowe ? Za drugim razem dał się przekonać i poprosił nawet o dokładkę ;-)

 

kotletzsoczewicy2

Kotleciki z soczewicy

Danie dla maluszka po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1 średnia marchewka,
1 cebula,
1 mały ząbek czosnku,
2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
sól,
przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta mielonej kolendry i/ lub kuminu,
mąka z amarantusa do panierowania.

Soczewicę wypłukać i ugotować w około 1 i 1/3 szklanki wody (soczewica powinna być rozgotowana, ale nie wodnista; gdy ugotowana soczewica ma w sobie nieco wody należy ją po prostu przecedzić). Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Cebulę obrać, posiekać i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem udusić z niewielką ilością wody lub oliwy. Połączyć ze sobą ugotowaną marchew i cebulę, zmiksować na gładkie puree (puree nie może być wodniste). Następnie dodać je do ugotowanej soczewicy, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą, przyprawić solą, kolendrą i/lub kuminem. Tak przygotowaną masę odstawić na około 30-40 minut do lodówki.
Następnie formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w mące z amarantusa i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu lub upiec w piekarniku.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Do kotlecików można dodać natkę pietruszki koperek lub świeżą kolendrę.
  2. Kotleciki można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami i surówką lub zrobić z nich vege burgery.
  3. Jeśli chodzi o przyprawy można dodać ich większą ilość, w zależności od upodobań. Można dodać  też inne przyprawy np. majeranek, curry.

kotletzsoczewicy

Spróbuj również

48
Dodaj komentarz

avatar
28 Comment threads
20 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
justaMagda GembackajustaSłoneczne kotlety z soczewicy | Jem.blog.plgosc Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

Madzia , u ciebie jest jak w krainie czarów :D pytam się kiedy będą te kotleciki i parę sekund później są :D
Coś mi się wydaje ,ze wszystko mam w domu(a jutro nie dokupiłabym ) i chyba jutro je zrobię , tzn prawie jestem pewna ,ze jutro je zrobię :)))

Kasia
Gość
Kasia

A ile czasu gotujesz soczewicę, żeby się nie rozgotowała? Mnie się to nigdy nie udaje :(

Sylwia
Gość

Wygladaja pieknie i smacznie, nie dziwie sie, ze Maluszek chcial dokladke:-) Tez bym zjadla…

margot
Gość

Magda to jest pyszne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Magda
Gość
Magda

Mam pytanko, czy może być soczewica zielona? czy koniecznie czerwona?

margot
Gość

http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/05/kotleciki-z-soczewicy.html
pozwoliłam sobie wstawić te pychotki i u siebie*

Marlena
Gość
Marlena

Mojemu synkowi niestety soczewica nie podchodzi :/ Ale korzystamy z aplikacji The Slims w której możemy wybrać produkty smakujące mojemu dziecku i z nich skomponowane są posiłki. I jemy równie zdrowo!!!

Zuzanna
Gość
Zuzanna

Kotleciki zrobilam wczoraj.. Upieklam w piekarniku i niestety wyszly za suche.. ale w smaku sa przepyszne.. bede miala alternatywe dla moich hamburgerow z ciecierzycy.. pozdrawiam

zuzanna
Gość
zuzanna

dzis powtorka z rozrywki.. ale chyba sprobuje na patelni dzis.. pozdrawiam Magda

sylwia
Gość
sylwia

Kotleciki wyszły mi nieco gorzkie – zapomniałam wypłukać soczewicę, czy to dlatego? Mam wrażenie jednak, że po dodaniu mąki kukurydzianej masa nabrała tej goryczki. Mimo tego mój Mały wcinał je aż mu się uszy trzęsły :) Pozdrawiam

Kasia
Gość
Kasia

Kilka dni temu znalazłam stronę z Twoimi przepisami- są rewelacyjne! Zrobiłam dzisiaj zupę pomidorową z kaszą jaglaną i kotleciki z soczewicy! Pychoooota!!! Ciekawa jestem jak zareaguje mój mąż :) Jutro będę robić kaszę jaglaną w nieco egzotycznej odsłonie :)

paula83
Gość
paula83

Kotleciki wyglądają pysznie i mam ochotę zrobić je dzisiaj, ale mam tylko soczewice zieloną-może być?

Kasia
Gość

Dzisiaj zrobiłam, podałam z ziemniaczkami z masełkiem i buraczkami. Dodałam chili i trochę pieprzu i wyszło wspaniałe! Na pewno zrobię jeszcze nie raz. W przyszłości jak będę mieć dziecko i jemu będę przygotowywać takie smakołyki ; )

Ewelajna25
Gość
Ewelajna25

Postanowiłam zrobić dziś te kotleciki, jako że czerwona soczewica nalezy do jednych z moich ulubionych, więc warto popróbować w róznych odsłonach ;) Nie mam jednak mąki z amarantusa, szukałam po sklepach bez skutku, więc Magdaleno poprosiłabym o małą wskazówke, co w zamian do panierowania? Z góry slicznie dziękuję i pozdrawiam!

Dominika
Gość
Dominika

Dzisiaj po raz drugi robię te kotleciki :) są przepyszne :) a mąka z amarantusa to nic innego jak zmielony amarantus ;) ja zamiast tego używam zwykłej bułki tartej albo zmielone siemie lniane:)

Kasia
Gość
Kasia

pycha , robiłam co prawda bez maki kukurydzianej i amarantusowej (uzyłam orkiszowej), ale wyszły super, następnym razem dodam nieco ogórka kiszonego. Mniam :)

Nori
Gość
Nori

Czy zielona soczewica zamiast czerwonej zrobi jakąś różnicę?

Monika
Gość
Monika

Mój synek je uwielbia :) skorzystałam już z kilku przepisów na kotleciki z Pani strony ale te smakują mu najbardziej.

Ignacynka
Gość

Bardzo smaczne te kotleciki tylko nie wyszły mi takie ładne jak u Pani:( nigdy nie wiem czy mogę użyć dużo tłuszczu do smażenia dlatego patelnie tylko lekko posmarowałam – czy to może być powodem?

trackback

[…] z soczewicy (inspirowałam się tym przepisem https://ammniam.pl/kotleciki-z-soczewicy/) Ugotować pół szklanki czerwonej soczewicy oraz jedną marchewkę. Na patelni podsmażyć […]

Natalia
Gość
Natalia

Świetny przepis.
Soczewicę kupiłam żeby zrobić z niej zupę krem i wyszła pyszna. Teraz chciałam pokusić się o kotleciki i myślę, że wyjdą równie pyszne:)
Dzięki!

Mel's fashion
Gość

Uwielbiamy z mężem te kotlety, są pyszne, mega zdrowe i bardzo podobne w smaku do tradycyjnych (a to ważne jak ma się chłopa w domu :P)

Dominika
Gość
Dominika

Czym można zastąpić mąke kukurydzianą i mąka z amarantusa? Bułką tartą?

Maguda
Gość
Maguda

Świetny przepis. Moje dziecię chyba przejawia moje upodobanie do soczewicy bo mi.kotleciki wyrywało ;)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Czadowo :-)

gosc
Gość
gosc

Od kilku miesiecy robie taki pasztet z cieciorki a takze kotlety z soczewicy choć przyznam ze lepsze wyszly z czerwonej bo jak odstawilem na chwilę ugotowaną zieloną soczewice to dostała dosc sporo wody i rozwalały się przy smazeniu

trackback

[…] postaci marchewki i czerwonej soczewicy – kotleciki. Oryginalny przepis, który wypatrzyłam tutaj, został przygotowany z myślą o małych dzieciach. Ja dodałam więc więcej przypraw i czosnku i […]

justa
Gość
justa

Ile kotlecików wychodzi z jednej porcji?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

A wiesz, że nie pamiętam. Dawno ich nie robiłam :(

justa
Gość
justa

przepyszne są! juz kilka razy robiłam i za kazdym razem smakują mi coraz bardziej :) świetny przepis!