Kotleciki z pieczarek i tofu

Kotleciki z pieczarek i tofu to świetna alternatywa dla tradycjnych kotletów. Smakują przepysznie, a dzięki kilku prostym składnikom, bogate są w białko, błonnik inne cenne wartości odżywcze.

Kotleciki świetnie smakują z kaszą gryczaną i sałatką z kiszonych ogórków, papryki i jarmużu. Pasuje do nich także duszona czerwona kapusta czy sałatka z buraczków. Są wyśmienite na ciepło jak i na zimno, można więc śmiało zrobić z nimi kanapki albo burgery, koniecznie z dużą ilością warzyw :-)

Smacznego !

Kotleciki z pieczarek i tofu

Drukuj przepis
Porcje: ok 10-12 sztukk

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki tofu naturalnego (90 g)
  • 3-4 łyżki nasion słonecznika
  • 2-3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1=2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

1

Pieczarki delikatnie umyć, osuszyć i wraz z trzonakmi pokroić w plasterki.

2

Patelnię postawić na ogniu, wlać do niej 1 łyżkę oliwy, wrzucić pokrojone pieczarki, dodać szczyptę soli i podsmażyć (pieczarki mają się delikatnie zarumienić i zmienić swoją strukturę). Przełożyć do miski.

3

Na tej samej patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodać ją do pieczarek.

4

Potem dołożyć rozkruszone tofu i całość zmiksować za pomocą blendera żyrafy na gładką masę.

5

Dodać pozostałe składniki i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać.

6

Następnie formować niewielkie kotleciki.

7

Położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MagdaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

uwielbiam roślinne kotlety , a pieczarkowe i z tofu to moje ulubione,a tu 2 w jednym,mniam