Kotleciki z pieczarek i tofu
Kotleciki z pieczarek i tofu to świetna alternatywa dla tradycjnych kotletów. Smakują przepysznie, a dzięki kilku prostym składnikom, bogate są w białko, błonnik inne cenne wartości odżywcze.
Kotleciki świetnie smakują z kaszą gryczaną i sałatką z kiszonych ogórków, papryki i jarmużu. Pasuje do nich także duszona czerwona kapusta czy sałatka z buraczków. Są wyśmienite na ciepło jak i na zimno, można więc śmiało zrobić z nimi kanapki albo burgery, koniecznie z dużą ilością warzyw 🙂
Smacznego !
DrukujKotleciki z pieczarek i tofu
Składniki
500 g pieczarek
1 cebula
1/2 kostki tofu naturalnego (90 g)
3–4 łyżki nasion słonecznika
2–3 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka sosu sojowego
1–2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól
Przygotowanie
- Pieczarki delikatnie umyć, osuszyć i wraz z trzonkami pokroić w plasterki.
- Patelnię postawić na ogniu, wlać do niej 1 łyżkę oliwy, wrzucić pokrojone pieczarki, dodać szczyptę soli i podsmażyć (pieczarki mają się delikatnie zarumienić i zmienić swoją strukturę). Przełożyć do miski.
- Na tej samej patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodać ją do pieczarek.
- Potem dołożyć rozkruszone tofu i całość zmiksować za pomocą blendera żyrafy na gładką masę.
- Dodać pozostałe składniki i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać.
Następnie formować niewielkie kotleciki. - Położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
uwielbiam roślinne kotlety , a pieczarkowe i z tofu to moje ulubione,a tu 2 w jednym,mniam
Ja też 🙂 Mam nadzieję, że Ci zasmakują Alciu 🙂