Kotleciki brokułowo – ziemniaczane z fistaszkami

Brokuły są teraz tanie jak barszcz, więc kupuję je bardzo często. Nie dość, że pyszne to są również niesamowicie zdrowe. Mają silne działanie antynowotworowe, przeciwwirusowe i antybakteryjne. To dobre źródło kwasu foliowego i wapnia. Zazwyczaj brokuły po prostu gotuję i podaję z różnymi sosami. Lubię posypać je lekko podprażonymi migdałami i podsmażonymi na oliwie plasterkami czosnku. A żeby nie było nudno i monotonnie robię też z brokułów zupy, sałatki i pasty do chleba.

Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na kotleciki brokułowo – ziemniaczane. Zainspirowała mnie Ala i jej przepis na kotleciki, którym niedawno się ze mną podzieliła – Alu jeszcze raz dziękuję. Spodobało mi się w nim bardzo połączenie brokułów z orzeszkami arachidowymi – naprawdę genialny duet. Tym oto sposobem popełniłam swoją wersję kotlecików – upraszczając i modyfikując co nieco tu i ówdzie. Oto one.

brokulowekotlety2

Kotleciki brokułowo-ziemniaczane z fistaszkami

Drukuj przepis
Porcje: 10-12

Składniki

  • 300 g brokułów (jeden brokuł bez trzonu)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 6-7 łyżek zmielonych na mąkę prażonych niesolonych orzeszków ziemnych,
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie, gdyby się komuś coś rozpadało)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1

Brokuły ugotować na miękko z niewielką ilością soli, tak aby zachowały swój piękny zielony kolor.

2

Ziemniaki obrać i również ugotować.

3

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni na oliwie.

4

Ugotowane brokuły dokładnie odsączyć, połączyć z ugotowanymi ziemniakami i za pomocą tłuczka ugnieść na purée.

5

Następnie do masy dodać cebulkę, mąkę z orzeszków ziemnych, koperek, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 15-30 minut.

6

Ze schłodzonej masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w razowej bułce tartej* lub innej ulubionej panierce i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron. ( na zdjęciu panierka z mąki jaglanej).

Notatki

*gluten

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

9
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Magda Gembackaloonami .KasiaMagdakikimora Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość
Kasia

Magda, myślisz, że można upiec w piekarniku te kotleciki?

margot
Gość

Magda , ale fajnie ,że moje kotleciki-kulki były inspiracja
Ślicznie się prezentują te twoje i fajny maja skład

kikimora
Gość

Niestety nie wyświetla mi się zdjęcie, ale i tak podobają mi się te kotleciki. Jako że nie smażę ostatnio niczego wypróbuję w wersji pieczonej. Pozdrawiam!

Kasia
Gość
Kasia

Moje dzieci uwielbiają kotleciki ziemniaczane (zresztą nie tylko dzieci) :) A z brokułem to jeszcze lepsza opcja!

loonami .
Gość
loonami .

skorzystalam z przepisu, bardzo dobre! bede do niego wracac, bo na brokula pomyslow zawsze brak!

Magda Gembacka
Gość

Super. Bardzo się cieszę, że smakowało :-)