fbpx Drukuj

Kotleciki brokułowo – ziemniaczane z fistaszkami

kotleciki brokułowo-ziemniaczane

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

300 g brokułów (jeden brokuł bez trzonu)
45 ziemniaków
1 cebula
67 łyżek zmielonych na mąkę prażonych niesolonych orzeszków ziemnych,
łyżka posiekanego koperku
12 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie, gdyby się komuś coś rozpadało)
sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Brokuły ugotować na miękko z niewielką ilością soli, tak aby zachowały swój piękny zielony kolor.
  2. Ziemniaki obrać i również ugotować.
  3. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni na oliwie.
  4. Ugotowane brokuły dokładnie odsączyć, połączyć z ugotowanymi ziemniakami i za pomocą tłuczka ugnieść na purée.
  5. Następnie do masy dodać cebulkę, mąkę z orzeszków ziemnych, koperek, pieprz i sól.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 15-30 minut.
  7. Ze schłodzonej masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w razowej bułce tartej* lub innej ulubionej panierce i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron. ( na zdjęciu panierka z mąki jaglanej).
9
0
Would love your thoughts, please comment.x