fbpx

Zapisz się na newsletter i pobierz bezpłatnie
6 POMYSŁÓW NA ZDROWE, WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE SŁODKOŚCI

 
Powiadomienia
Powiadom o
guest
41 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
margot
margot
3 lat temu

Cudo Madzia ten twój jagielnik , chętnie bym się wprosiła na kawałek lub dwa

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  margot

Alcia, zapraszam 🙂 W końcu musimy się przecież spotkać 🙂

margot
margot
3 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Magda nie kuś 😀

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  margot

🙂

Kasia K.
3 lat temu

Zrobiłam! Właściwie od początku wszystko szło nie tak, więc się nawkurzałam i byłam pewna, że będzie katastrofa. Bo mleczko po 2 dobach w lodówce nie wytworzyło “części stałej” (eko z rossmanna, nie polecam!). Bo z części płynnej coś się udało ubić, ale nie przypominało to bitej śmietany. Bo się kokos przyjarał…. Bo blender nijak nie chciał zmiksować na gładką masę i trzeba było blendować “żyrafą”. Bo polewa za chiny nie chciała wyjść gęsta i trzymałam ją na płycie z pół godziny. W końcu – bo goście mieli przyjść po południu, a ja robiłam je rano, bo nie doczytałam o potrzebie… Czytaj więcej »

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  Kasia K.

Kasiu, to najbardziej emocjonujący i trzymający w napięciu komentarz jaki otrzymałam. Uff… cieszę się, że ciasto smakowało. A ten spód to mój najlepszy jaki do tej pory zrobiłam 🙂 Ściskam

Kamila
Kamila
3 lat temu

Fantastyczny przepis. Ciasto smakuje wszytkim, domowikom, znajomym, sąsiadom 😀 przepis wpisuje się na zawsze do domowej książki kucharskiej <3

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  Kamila

Inaczej być nie mogło 🙂 Ciesze się, że przepis ląduje w domowej ksiązce kucharskiej 🙂 Ściskam

Kasia K.
3 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Hehe. Pomyśl co to się u mnie w domu w trakcie działo 😉

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  Kasia K.

Oj, wyobrażam sobie 🙂

Marta
Marta
3 lat temu

Witam mam pytanie czemu to nie może być mąka kokosowa tylko uprażone wiórki

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  Marta

Bo do tej pory robiłam to ciasto tylko z wiórków 🙂 Można byłoby zamienić wiórki na makę kokosową, ale w nieco innej ilości, bo mąka kokosowa bardziej absorbuje płyn niż mąka z wiórków, a więc konsystencja ciasta będzie inna jeśli dodamy jej tyle co mąki z wiórków 🙂 Mąkę kokosową mam, więc niebawem spróbuję zrobić to ciasto z jej udziałem i podam na blogu dokładną ilość 🙂

Marta
Marta
3 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Ją chce w sobotę robić to ciasto ?
Myślenie polowe mniej i będzie dobrze

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  Marta

Zatem powodzenia 🙂

trackback

[…] słoneczne ciasto jest pyszne i proste do przygotowania. Spód ma taki jak kokosowy jagielnik, czyli najlepszy jaki udało mi się do tej pory zrobić. Wierzch ciasta można jeszcze posypać […]

Anna
Anna
3 lat temu

Czego można użyć zamiast ksylitolu?

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  Anna

cukru trzcinowego albo cukru kokosowego

Renik
Renik
3 lat temu

Achhhhh cudo!!!!!!! Mąż nie lubiegłym ciast…. do czasu tego tak było 🙂 Dziękuję za wspaniały przepis!!!!
8

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  Renik

Bardzo proszę 🙂 Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂

Agnieszka Jaszke
Agnieszka Jaszke
3 lat temu

Pyszne ciasto. Mam tylko pytanie co mozna uzyc zamiast polewy czekoladowej? Nie bede miala mozliwosci dobrego przechowania ciasta (zabieram je na piknik) i boje sie ze czekolada stopnieje. Dziekuje 🙂

Magda Gembacka
3 lat temu

Cześć Agnieszko. Zamiast polewy czekoladowej można na wierzchu położyć po prostu świeże truskwki, albo inne owoce, ewentualnie można zmiksować wcześniej namoczone daktyle z kakao i tym posmarować ciasto.

Agnieszka Jaszke
Agnieszka Jaszke
3 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Super 🙂 Bardzo dziekuje za pomysl!

Magda Gembacka
3 lat temu

Bardzo proszę 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂 Udanego pikniku 🙂

Ania L.
Ania L.
3 lat temu

A jakie proporcje na tortownicę 25 cm. Nie mam takiej małej ☹️ A miałam właśnie ciasto robić ☹️

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  Ania L.

Najlepiej zrobić to ciasto z 1 1/2 porcji. Powinno być okej.

Katka
Katka
3 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Ja zatemperowałam czekoladę 😉 Rozpuściłam pół tabliczki z dwoma łyżkami wody kokosowej, po czym zdjęłam z gazu i dodałam jeszcze kilka kawałków. Mieszałam aż się rozpuściły. Wtedy ta czekolada tak szybko nie puszcza :). A samo ciasto wyborne! przepyszne.

Emilia Brzuska
Emilia Brzuska
3 lat temu

Ciasto w smaku pyszne. Nie wiem tylko, co mogłam zrobić źle, że mi się nie ścięło. Pierwszy raz mam taką sytuację z jagielnikiem. Samo mleko kokosowe było dobre, bo po wyjęciu z lodówki ładnie się rozwarstwiło. Nieświadomi goscie dostali krem jaglany w pucharkach i byli zadowoleni ? Na pewno zrobię drugie podejście ?

Magda Gembacka
3 lat temu
Reply to  Emilia Brzuska

Emilio, może za krótko je chłodziłaś ? Ono musi postać w lodówce, najlepiej zostawić je tam na noc.

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Przymierzam się zrobić to ciasto, ale nie znajduję żadnej informacji w przepisie, ile ml ma mieć puszka z mlekiem kokosowym? Poza tym chciałam zapytać o konsystencję mleka kokosowego po dobie w lodówce. Ja używam mleka kokosowego Real Thai w kartonie 1000 ml. Czytam, że jest dokładnie takie samo jak z puszek, ale niestety po dobie mleko w lodówce jest tak samo płynne jak było. Czy takie też można użyć?

Elwira
Elwira
1 rok temu

Czym można zastąpić płatki jaglane?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Cesc. Czy w sposbie przygotowanie nie brakuje jakiegos punktu? Co zrobic z mlekiem kokosowym?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Super. Dziekuje. Juz chlodzi sie w lodowce 😉

Olga
Olga
1 rok temu

Ciasto jest nieziemskie! Lepszego nie jadłam, serio! 🤤 Dziękuję za przepis 😊
P.s. za drugim przyrządzaniem z braku daktyli w sklepie użyłam moreli i muszę przyznać, że wersja z nimi chyba jeszcze bardziej mi smakowała. To tak jakby ktoś miał ochotę wypróbować 😉 pozdrawiam

Ania
Ania
1 rok temu

Witaj, ciasto pycha i chciałam je zrobić jako tort dla mojego małego Alergika ale zastanawiam się czy ten spód można by było lekko podpiec w piekarniku? Ktoś może próbował :)?

Beata
Beata
1 miesiąc temu

Jak zmielić wiórki na mąkę albo zblendować kaszę jaglaną w “bitej śmietanie”? Przecież to jest nie do zrobienia.. czy mam za słaby sprzęt?

41
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x