fbpx Drukuj

Obłędny kokosowy jagielnik z polewą czekoladową

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

spód:
1 szklanka płatków jaglanych
1 szklanka daktyli
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju kokosowego

ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka lekko podprażonych i zmielonych na mąkę wiórków kokosowych ( to nie może być mąka kokosowa ze sklepu)
2 szklanki wody
1 puszka 80 % mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez minimum 24 godziny (ja użyłam Real Thai)
1/2 szklanki ksylitolu

polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 10-15 minut aż zmiękną.
  2. Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem, włożyć do garnka, zalać 2 szklankami gorącej wody, przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu do momentu aż kasza całkowicie wsiąknie wodę.
  3. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie płatki jaglane zmielić w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodać, kakao i odsączone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy. Całość zmiksować, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa.
  5. Tak przygotowane ciasto na spód przełożyć do tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 15-18 cm, rozprowadzić je równo na całej powierzchni dociskając do dna. Włożyć do lodówki.
  6. W mice za pomocą miksera ręcznego ubić stałą część mleka kokosowego (ma powstać taka kokosowa bita śmietana bez grudek). Dodać do niej ksylitol i jeszcze chwilę miksować.
  7. Następnie przełożyć kokosową bitą śmietanę do dużego naczynia blendera z ostrzem S, dodać kaszę jaglaną i mąkę z wiórków kokosowych. Całość zmiksować na gładką, jednolitą masę, a po chwili wylać ją na spód ciasta i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki.
  8. Gdy masa jaglano-kokosowa już stężeje (po około 1 godzinie od momentu włożenia jej do lodówki), można zabrać się za przygotowanie polewy.
  9. Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki czekoladę, postawić na mały ogień. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa. Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto kokosowo-jaglane i równomiernie rozprowadzić po całej jego powierzchni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ciasto wsadzić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.

Słowa kluczowe: kasza jaglana, mleko kokosowe,

43
0
Would love your thoughts, please comment.x