Kaszka kukurydziana z sosem porzeczkowo-jabłkowym i wakacje nad morzem

Dzisiaj przepis na pyszne letnie śniadanko lub deser – kaszka kukurydziana z duszonymi czerwonymi porzeczkami i jabłkiem.

Wakacje i lato dopiero się zaczęły, a my właśnie wróciliśmy z nad morza. Tak, wybraliśmy się na wypoczynek przed sezonem. Teraz trochę żal, że inni dopiero wyjeżdżają, a my już po wszystkim. Dla tej spokojnej atmosfery i prawie pustych plaż warto było. Wakacje nad morzem w czerwcu to genialny pomysł. Może nie było wielkich upałów, ale komfort cieszenia się nadmorskimi krajobrazami bez tłumów, był wielki. Mniej ludzi, prawie same rodziny z małymi dziećmi, mniej straganów z niepotrzebnymi gadżetami i długie wieczory. Spokojnie, luźno, rodzinnie.

A morze cudne, jak zwykle … Ten szum, który wycisza niepotrzebne myśli, przestrzeń, zapach, piach skrzypiący pod stopami. Dla Kacperka istny raj … Zabawy w morskich falach, piaskowe budowle, figle i plażowy piknik. Dla rodziców chwila wytchnienia i bycie razem bez wielkiego miasta i wszystkich spraw na głowie.

Na codzień raczyliśmy się pysznym jedzonkiem własnej produkcji. Na śniadanie na przykład delektowaliśmy się kaszką kukurydzianą z duszonymi owocami. Pycha! Oto przepis.

Kaszka kukurydziana z sosem porzeczkowo - jabłkowym

Drukuj przepis

Składniki

  • 70 g kaszki kukurydzianej,
  • 500 ml wody (2 szklanki),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • Sos owocowy:
  • 350 g czerwonych porzeczek,
  • 2 jabłka,
  • syrop klonowy
  • cynamon,
  • 2 goździki,
  • troszkę wody.
  • sezam, płatki migdałowe lub słonecznik

Przygotowanie

1

Sos owocowy:

2

Obrane i drobno pokrojone jabłka włożyć do rondla lub patelni, dodać trochę wody, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem.

3

Po około 5 minutach dodać obrane porzeczki, wymieszać i dusić, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

4

Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do smaku syrop klonowy.

5

Kaszka:

6

Do zimnej wody wsypać kaszkę kukurydzianą i dodać ekstrakt z wanilii.

7

Wymieszać i zagotować, co jakiś czas mieszając, aby nie powstały grudki.

8

Gdy kaszka zacznie bulgotać, gotować jeszcze około 5-10 minut.

9

Po tym czasie odstawić kaszkę z ognia, dodać olej i wymieszać.

10

Gotową kaszkę włożyć na talerzyk, na wierzch dodać przygotowany wcześniej sos owocowy.

11

Posypać lekko podprażonym sezamem, słonecznikiem lub płatkami migdałowymi.

Notatki

Porzeczki można zastąpić innymi sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami lub jagodami. Aby skrócić czas przygotowywania całego dania, wcześniej można przygotować sos owocowy, który należy włożyć do słoika i zawekować. Przygotowując potem kaszkę, wystarczy otworzyć tylko słoik. Prostszą wersję kaszki kukurydzianej można przygotować, dodając do gotującej się kaszki dorobno pokrojone lub starte jabłka, garść rodzynek lub drobno pokrojonych niesiarkowanych moreli i szczyptę cynamonu. To wersja dla dzieci młodszych. Danie ze zmielonym sezamem i pestkami słonecznika dla maluszka po 10 m.ż. A dodatkowo z mniejszą ilością goździków lub bez dla maluszka po 8 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Spróbuj również

18
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
SmoczycaMagda GembackaelamysiaromkaMagda Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
ekstrakt z wanilii
Gość

Bardzo proszę o podanie przepisu na ekstrakt z wanilii :)

gosia
Gość

czy ekstraktem z wanilii mogą być pestki z laski wanilii ?

Paula
Gość

idealna nie tylko dla najmłodszych :)

Tucharzenka
Gość

a u nas się nie sprawdziło, choć tak smakowicie wyglądało :( chyba problem tkwi w konsystencji kaszki…

Ania
Gość

Małgosiu mam pytanie dotyczące ekstraktu z wanilii. Mam taki ekstrakt domowej roboty, który robiłam na wódce (1 szklanka na 3 laski wanilii) . Czy Twój ekstrakt, jaki dodajesz też jest na wódce? Bo trochę mnie zmroziło, jak przeczytałam, że mam go dodać i do kaszki i do sosu. No chyba, że alkohol odparuje i jest bezpieczny? Nie wiem, dlatego pytam i będę wdzięczna za parę słów komentarza.

Pozdrawiam,
Ania

Smoczyca
Gość

A gdzie polecasz wybrać się na morze? Szukam właśnie takiej spokojnej miejscówki, najlepiej z ogrodem.

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

My jeździmy do Jastarni.Na priv mogę przesłać Ci namiary :)

Smoczyca
Gość

Super:) tropemsmoka @ gmail.com

mysiaromka
Gość
mysiaromka

a czy ja mogłabym również prosić o namiary ? mysiaromka@mailinator.com

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

napisałam na priv

ela
Gość
ela

Witam , jakiej kaszke kukurydziana Pani uzywa? i czy jesli gotowac ze strakiem wanili to nalezy go potem wyjac, prawda?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Kaszkę kukurydzianą ostatnio używam rzadko. Lubię np. z BIo Planet.

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

I tak, strąk wanili trzeba wyjąć, albo wystkrobać z niego tylko wnętrze i dodać do kaszki, a resztę wyrzucić.