Kasza pęczak z warzywami
Kasza pęczak z warzywami to kolorowa, super proste i pyszne danie. Idealne na obiad lub kolację.
Kaszę pęczak przygotowaną w podobny sposób, jadłam ostatnio w IKEA. Bardzo mi smakowała, więc postanowiłam zrobić w domu swoją wersję. Muszę powiedzieć, że wyszła wspaniała. Kaszę pęczak można oczywiście zamienić na inną kaszę. Świetnie sprawdzi się gryczana i jaglana. Z ryżem, również wyjdzie pysznie.
Jeśli chodzi o warzywa to można dodawać różne. Natomiast zdecydowanie polecam dodać pomidorki koktajlowe, które fajnie współgrają z resztą warzyw. Cukinię można zamienić na brokuły czy brukselkę (wcześniej podgotowane). Świetnym dodatkiem będzie marchewka i seler naciowy.
Żeby danie wzbogacić o białko można dodać do niego jakieś ugotowane strączki. Może być to soczewica, ciecierzyca lub fasola. Super będzie też wędzone tofu. Można je pokroić w kosteczkę i podosmażyć na rumiano.
Na koniec można dodać jeszczę garść posienaknej natki pietruszki czy koperku. A dla przyjemnego chrupania dorzucić posiekane orzechy albo lekko podprażone pestki słonecznika.
Koniecznie wypróbujcie to danie i koniecznie dajcie znać. Będzie mi bardzo miło, gdy podzielcie się swoimi wrażeniami pisząc komentarz tu na blogu lub w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.
Tymczasem ściskam was i smacznego !
Magda
Drukuj
Pęczak z warzywami
Składniki
1 por (10 cm dł.)
2 ząbki czosnku
kawałek cukinii (10 cm dł.)
10 pomidorków koktajlowych
1 szklanka mrożonego groszku
1 szklanka ugotowanego pęczaku
sok z cytryny
sól i pieprz
natka pietruszki
oliwa extra virgin
Przygotowanie
- Pora posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na oliwie.
- Następnie dodać pokrojoną w cienkie kawałki cukinię, a po chwili połówki lub ćwiartki pomidorków koktajlowych.
- Dusić około 5 -7 minut.
- Dodać mrożony groszek, a gdy będzie już ciepły dorzucić kaszę pęczak.
- Wszystko wymieszać i smażyć jeszcze około 3-4 minuty.
- Na koniec dodać posiekaną natkę i całość doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Notatki
- Zamiast kaszy pęczak można dodać kaszę gryczaną, jaglaną lub ryż.
- Danie można wzbogacić jeszcze o marchew i seler naciowy.
- Danie można przyprawić tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.
- Aby wzbogacić danie o białko można dodać pokrojone w kosteczkę wędzone tofu.
Nutrition
- Serving Size: 2