fbpx Drukuj

Pęczak z warzywami

pęczak z warzywami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 por (10 cm dł.)

2 ząbki czosnku

kawałek cukinii (10 cm dł.)

10 pomidorków koktajlowych

1 szklanka mrożonego groszku

1 szklanka ugotowanego pęczaku

sok z cytryny

sól i pieprz

natka pietruszki

oliwa extra virgin

Przygotowanie

  1. Pora posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na oliwie.
  2. Następnie dodać pokrojoną w cienkie kawałki cukinię, a po chwili połówki lub ćwiartki pomidorków koktajlowych.
  3. Dusić około 5 -7 minut.
  4. Dodać mrożony groszek, a gdy będzie już ciepły dorzucić kaszę pęczak.
  5. Wszystko wymieszać i smażyć jeszcze około 3-4 minuty.
  6. Na koniec dodać posiekaną natkę i całość  doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Notatki

  • Zamiast kaszy pęczak można dodać kaszę gryczaną, jaglaną lub ryż.
  • Danie można wzbogacić jeszcze o marchew  i seler naciowy.
  • Danie można przyprawić tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.
  • Aby wzbogacić danie o białko można dodać  pokrojone w kosteczkę wędzone tofu.

Nutrition

0
Would love your thoughts, please comment.x