Kasza jaglana z jabłkiem dla malucha

Lubię te poranne chwile, gdy Kacperek jeszcze śpi, a ja czekając na niego, aż się zbudzi, delektuję się ciszą. Popijając mój eliksir młodości, czyli wodę z sokiem z cytryny, imbirem i miodem przygotowuję śniadanie, czytam, planuję. Czas niby leniwy, spokojny, a jednak dużo się dzieje. Lubię też moment Kacprowej pobudki, zazwyczaj o 7.30.  Mały wstaje, wołając z pokoju „mama, mama“. Gdy przychodzę  stoi już w łóżeczku na baczność, patrzy na mnie swymi dużymi, niebiesko-szarymi oczętami i uśmiecha się pełną gębą. Tuż po moim „dzień dobry słoneczko, wyspałeś się?“ Odpowiada słodko „tak“ i robi z ust dziubek wciągając powietrze i wydając syczący dźwięk szuuuuu, to komunikat, że chce się napić. Po kilku łykach letniej wody mówi „am“ i paluszkiem pokazuje w stronę kuchni.
„Dziś na śniadanko czeka na Ciebie kaszę jaglaną z jabłkiem“ Pyyyycha. Sama zjem sobie porcyjkę, a co :-)

jaglanka

Kasza jaglana z jabłkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 słodkie jabłko
  • 2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych)
  • plasterek świeżego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych migdałów

Przygotowanie

1

Kaszę wypłukać, przelać gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki, a następnie zalać wrzątkiem (1½ szklanki).

2

Dodać wcześniej namoczone i sparzone rodzynki oraz imbir.

3

Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.

4

Potem dodać pokrojone w kostkę jabłko, cynamon, kardamon i dalej gotować, aż do wchłonięcia wody, od czasu do czasu mieszając.

5

Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut.

6

Ciepłą kaszkę włożyć do miseczki, dodać łyżeczkę zmielonych migdałów i wymieszać.

jaglanka1

Spróbuj również