Przepyszna kasza gryczana z warzywami

Nie lubisz kaszy gryczanej ? To spróbuj przygotować ją w taki sposób, jak przedstawiam poniżej.  Kasza  z warzywami to zupełnie inna bajka. 

Kasza gryczana, ale również każda inna kasza, z  podsmażoną cebulą, czosnkiem i innymi warzywami, nabiera charakteru i smakuje wspaniale. U nas w domu kasza bez żadnych dodatków nie robi szału. Ale wystarczy dodać do niej chociaż podsmażoną cebulkę, to znika w mgnieniu oka. A jak dołoży się jeszcze więcej warzyw, to wtedy jest prawdziwa uczta. I zawsze okazuje się, że zrobiłam jej za mało.

Taką kaszę z warzywami można podać jako dodatek do obiadu, albo potraktować jako danie główne. Żeby była bardziej sycąca i bogatsza w białko, można dodać do niej np. fasolę albo soczewicę.

Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Wystarczy ugotować kaszę, pokroić kilka warzyw, podsmażyć je na oliwie, wymieszać wszystko razem, doprawić i gotowe. Pysznie smakuje z dużą ilością posiekanej natki pietruszki, orzechami, migdałami lub pestkami słonecznika albo dyni. Palce lizać.

Jeśli przygotujecie taką kaszę, koniecznie dajcie znać czy wam smakowała :-)

Kasza gryczana z warzywami

Drukuj przepis
Porcje: 2-3

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej jasne
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

1

Kaszę gryczaną przepłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem (1,5 szklanki), gotować do miękkości, na końcu posolić.

2

W międzyczasie na patelni na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek.

3

Następnie dodać pokrojony w kosteczkę seler naciowy i startą na grubych oczkach marchew.

4

Smażyć do momentu aż warzywa ładnie się przyrumienią i będą miękkie.

5

Na koniec dodać mrożony groszek, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę, aż groszek rozmrozi się.

6

Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Podawać.

Notatki

Do kaszy można dodać jeszcze posiekane migdały, orzechy laskowe, pistacje, pestki słonecznika albo dyni.

 

Spróbuj również

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o