Przepyszna kasza gryczana z warzywami
Autor: Magda
Porcja: 2 -3 1 x
Powiększ
1x 2x 3x
Składniki
1/2 szklanki kaszy gryczanej jasne
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 duża marchewka
1/2 szklanki mrożonego groszku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Kaszę gryczaną przepłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem (1,5 szklanki), gotować do miękkości, na końcu posolić.
W międzyczasie na patelni na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek.
Następnie dodać pokrojony w kosteczkę seler naciowy i startą na grubych oczkach marchew.
Smażyć do momentu aż warzywa ładnie się przyrumienią i będą miękkie.
Na koniec dodać mrożony groszek, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę, aż groszek rozmrozi się.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Podawać.
Słowa kluczowe: kasza gryczana