fbpx Drukuj

Przepyszna kasza gryczana z warzywami

Powiększ

Składniki

1/2 szklanki kaszy gryczanej jasne
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 duża marchewka
1/2 szklanki mrożonego groszku
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną przepłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem (1,5 szklanki), gotować do miękkości, na końcu posolić.
  2. W międzyczasie na patelni na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  3. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę seler naciowy i startą na grubych oczkach marchew.
  4. Smażyć do momentu aż warzywa ładnie się przyrumienią i będą miękkie.
  5. Na koniec dodać mrożony groszek, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę, aż groszek rozmrozi się.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Podawać.

Słowa kluczowe: kasza gryczana

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x