Przepyszna kasza gryczana z warzywami
Nie lubisz kaszy gryczanej ? To spróbuj przygotować ją w taki sposób, jak przedstawiam poniżej. Kasza z warzywami to zupełnie inna bajka.
Kasza gryczana, ale również każda inna kasza, z podsmażoną cebulą, czosnkiem i innymi warzywami, nabiera charakteru i smakuje wspaniale. U nas w domu kasza bez żadnych dodatków nie robi szału. Ale wystarczy dodać do niej chociaż podsmażoną cebulkę, to znika w mgnieniu oka. A jak dołoży się jeszcze więcej warzyw, to wtedy jest prawdziwa uczta. I zawsze okazuje się, że zrobiłam jej za mało.
Taką kaszę z warzywami można podać jako dodatek do obiadu, albo potraktować jako danie główne. Żeby była bardziej sycąca i bogatsza w białko, można dodać do niej np. fasolę albo soczewicę.
Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Wystarczy ugotować kaszę, pokroić kilka warzyw, podsmażyć je na oliwie, wymieszać wszystko razem, doprawić i gotowe. Pysznie smakuje z dużą ilością posiekanej natki pietruszki, orzechami, migdałami lub pestkami słonecznika albo dyni. Palce lizać.
Jeśli przygotujecie taką kaszę, koniecznie dajcie znać czy wam smakowała 🙂
DrukujPrzepyszna kasza gryczana z warzywami
- Porcja: 2-3 1x
Składniki
1/2 szklanki kaszy gryczanej jasne
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 duża marchewka
1/2 szklanki mrożonego groszku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną przepłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem (1,5 szklanki), gotować do miękkości, na końcu posolić.
- W międzyczasie na patelni na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek.
- Następnie dodać pokrojony w kosteczkę seler naciowy i startą na grubych oczkach marchew.
- Smażyć do momentu aż warzywa ładnie się przyrumienią i będą miękkie.
- Na koniec dodać mrożony groszek, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę, aż groszek rozmrozi się.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Podawać.
Słowa kluczowe: kasza gryczana
Super przepis. Wypróbuję bo u nas często gości kasza gryczana.
To danie jest jednocześnie lekki i smaczne. Dodałabym do niego jednak nieco białka, aby posiłek był pełnowartościowy.