Kapusta z grochem i suszonymi pomidorami

Kapusta z grochem to tradycyjne polskie danie wigilijne. W moim rodzinnym domu nigdy go jednak nie robiliśmy. Gdy spróbowałam je po raz pierwszy, od razu pokochałam. Takie proste do przygotowania i take pyszne.

Dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję kapusty z grochem z dodatkiem suszonych pomodorów. Pychotka. Szczególnie na drugi dzień, gdy wszystkie smaki ładnie się przegryzą. Jeśli nigdy nie jedliście tego dania, spróbujcie koniecznie. Bardzo polecam.

Kapusta z grochem i szuszonymi pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka pełna po sam brzeg grochu w połówkach
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno suszonych pomidorów z zalewy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka otertego majeranku
  • 1/4-1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki jałowca
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

1

Groch zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić go, wsypać do garnka, zalać świeżą wodą i gotować do momentu aż będzie miękki. Na koniec groch należy posolić.

2

Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze części. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać ją pod bieżącą wodą.

3

Następnie włożyć do garnka i zalać szklanką wrzątku. Dodać liście laurowe, kulki ziela angielskiego i jałowca, dusić około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdyby była taka potrzeba, można dolać jeszcze nieco wody.

4

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor w dużym garnku na 3 łyżkach oliwy. Następnie dodać suszone pomidory, groch i kapustę. Całość wymieszać i dusić około 5 minut. W razie potrzeby można dolać nieco wody. Na koniec dodać jeszcze majeranek, kminek, sól i pieprz, wymieszać.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MagdaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

Aaaaaaaaaaaaaaa pewnie tak pyszna jak pierogi i pasztet (te z kapusty i pomidorów)