Kapusta z grochem i suszonymi pomidorami
Kapusta z grochem to tradycyjne polskie danie wigilijne. W moim rodzinnym domu nigdy go jednak nie robiliśmy. Gdy spróbowałam je po raz pierwszy, od razu pokochałam. Takie proste do przygotowania i take pyszne.
Dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję kapusty z grochem z dodatkiem suszonych pomodorów. Pychotka. Szczególnie na drugi dzień, gdy wszystkie smaki ładnie się przegryzą. Jeśli nigdy nie jedliście tego dania, spróbujcie koniecznie. Bardzo polecam.
Kapusta z grochem i suszonymi pomidorami
Składniki
2 duże cebule
500 g kapusty kiszonej
1 szklanka pełna po sam brzeg grochu w połówkach
1/2 szklanki posiekanych drobno suszonych pomidorów z zalewy (opcjonalnie)
1 łyżeczka otartego majeranku
1/4–1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
2 kulki jałowca
pieprz
sól
oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Groch zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić go, wsypać do garnka, zalać świeżą wodą i gotować do momentu aż będzie miękki. Na koniec groch należy posolić.
- Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze części. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać ją pod bieżącą wodą.
- Następnie włożyć do garnka i zalać szklanką wrzątku. Dodać liście laurowe, kulki ziela angielskiego i jałowca, dusić około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdyby była taka potrzeba, można dolać jeszcze nieco wody.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor w dużym garnku na 3 łyżkach oliwy.
- Następnie dodać suszone pomidory, groch i kapustę.
- Całość wymieszać i dusić około 5 minut. W razie potrzeby można dolać nieco wody.
- Na koniec dodać jeszcze majeranek, kminek, sól i pieprz, wymieszać
Słowa kluczowe: kiszona kapusta, groch
Aaaaaaaaaaaaaaa pewnie tak pyszna jak pierogi i pasztet (te z kapusty i pomidorów)
Noooo, mi bardzo smakuje 🙂 W książce są pierogi z dynią, suszonymi pomidorami i grochem, też pyszne 🙂