2 duże cebule 500 g kapusty kiszonej 1 szklanka pełna po sam brzeg grochu w połówkach 1/2 szklanki posiekanych drobno suszonych pomidorów z zalewy (opcjonalnie) 1 łyżeczka otartego majeranku 1/4–1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 kulki jałowca
pieprz
sól
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Groch zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić go, wsypać do garnka, zalać świeżą wodą i gotować do momentu aż będzie miękki. Na koniec groch należy posolić.
Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze części. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać ją pod bieżącą wodą.
Następnie włożyć do garnka i zalać szklanką wrzątku. Dodać liście laurowe, kulki ziela angielskiego i jałowca, dusić około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdyby była taka potrzeba, można dolać jeszcze nieco wody.
Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor w dużym garnku na 3 łyżkach oliwy.
Następnie dodać suszone pomidory, groch i kapustę.
Całość wymieszać i dusić około 5 minut. W razie potrzeby można dolać nieco wody.
Na koniec dodać jeszcze majeranek, kminek, sól i pieprz, wymieszać