Kanapkowa pasta z tofu z pieczoną papryką i czosnkiem
Jeśli brakuje Wam pomysłów na pasty do kanapek to proszę bardzo – oto prosty przepis na pyszne smarowidło. Bierzcie i próbujcie.
To ostatnio ulubiona pasta mojego męża. Jest prosta do przygotowania. Trzeba tylko wcześniej upiec paprykę i czosnek. Możecie również spróbować zrobić tę pastę ze świeżym czosnkiem ( wtedy należy dać go mniej) i wędzonym tofu. Też będzie pysznie.
Kanapkowa pasta z tofu z pieczoną papryką i czosnkiem
Składniki
1 duża czerwona papryka wcześniej upieczona
1 kostka naturalnego tofu
5–6 ząbków upieczonego i obranego z łupin czosnku
2–3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
pieprz
sól
Przygotowanie
- Tofu pokroić w kostkę, włożyć do blendera z ostrzem S wraz z papryką, czosnkiem i koncentratem pomidorowym.
Zmiksować na gładką pastę. - Doprawić do smaku sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Wymieszać. Podawać na razowym pieczywie.
Słowa kluczowe: papryka, tofu
Fajny pomysł na kanapkę 🙂
super przepis dziękuję 🙂 Przepraszam, że jestem monotematyczna, ale napiszesz Magduś obiecany post o diecie dr Ewy Dąbrowskiej? Pliska…..
Dziękuję 🙂
Nie ma za co. Post o diecie Dąbrowskiej będzie, muszę w końcu go dokończyć 🙂
Z góry dziękuję kochana 🙂
Magdo czy te płatki drożdżowe są konieczne? Nigdy ich nie używałam.
Raczej tak, dodają takiego serowegosmaku. Są dostępnie w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli ich nie masz, spróbuj pominąć, może bez nich pasta będzie Ci smakować 🙂
Jakiej wielkosci kostki tofu uzylas?
Kostka 180 g
A paprykę dajesz ze skórką, czy po upieczeniu obierasz?
Czasami daję ze skórką, a czasami bez 🙂