Kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami
Dzisiaj coś dla tych osób, które nie lubią słodkich śniadań – zdrowe kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami. Niebo w gębie.
Zdjęcie poniżej przedstawia kanapkę w wersji subtelnej – chciałam, żeby ładnie wyglądała. Przygotowując taką kanapkę dla siebie, daję na nią znacznie więcej buraków i zielonych liści 🙂 Uwielbiam.
A marynowane plastry pieczonych buraków są wspaniałe. Świetnie sprawdzają się nie tylko na kanapach, ale też w sałatkach. Można przechowywać je w lodówce nawet do 7 dni.
Zachęcam was do eksperymentów. Bawcie się przyprawami, zmieniajcie proporcje i róbie swoje pyszne kanapki.
Kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami

Składniki
2 upieczone średniej wielkości buraki (najlepiej podłużne)
3 łyżki oliwy
2 –3 łyżeczki octu balsamicznego
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego estragonu
1/8 łyżeczki wędzonej papryki
sól
Przygotowanie
- Oliwę i ocet winny wymieszać z wszystkimi przyprawami i czosnkiem.
- Upieczone wystudzone buraki pokroić w cienkie plastry włożyć do miseczki, polać je przygotowaną marynatą i delikatnie wymieszać tak, aby marynata pokryła każdy plasterek.
- Miseczkę przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Na kromki razowego pieczywa położyć plastry wędzonego tofu, na nie położyć plasterki buraków, a na nie dowolną zieleninę.
- W razie potrzeby można doprawić jeszcze solą i czarnym pieprzem.
Notatki
Kanapki można dodatkowo posmarować najpierw guacamole (dojrzałe awokado zmiksowane na pastę z dodatkiem soku z cytryny i soli wymieszane z posiekanym szczypiorkiem)