fbpx Drukuj

Kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 upieczone średniej wielkości buraki (najlepiej podłużne)
3 łyżki oliwy
23 łyżeczki octu balsamicznego
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego estragonu
1/8 łyżeczki wędzonej papryki
sól

Przygotowanie

  1. Oliwę i ocet winny wymieszać z wszystkimi przyprawami i czosnkiem.
  2. Upieczone wystudzone buraki pokroić w cienkie plastry włożyć do miseczki, polać je przygotowaną marynatą i delikatnie wymieszać tak, aby marynata pokryła każdy plasterek.
  3. Miseczkę przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  4. Na kromki razowego pieczywa położyć plastry wędzonego tofu, na nie położyć plasterki buraków, a na nie dowolną zieleninę.
  5. W razie potrzeby można doprawić jeszcze solą i czarnym pieprzem.

Notatki

Kanapki można dodatkowo posmarować najpierw guacamole (dojrzałe awokado zmiksowane na pastę z dodatkiem soku z cytryny i soli wymieszane z posiekanym szczypiorkiem)

0
Would love your thoughts, please comment.x