Drukuj

Adżapsandali – czyli warzywa po gruzińsku

Rozmiar

Składniki

1 mniejszy bakłażan
2 czerwone papryki
1 zielona cukinia
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
56 małych ziemniaków lub 3 większe
23 dojrzałe pomidory np. malinowe (około 300 g)
11 1/2 szklanki ugotowanej wcześniej czerwonej fasoli (może być z puszki)
1, 5 łyżeczki mielonej kolendry
pieprz
kolendra świeża
natka pietruszki
orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  2. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
  3. Bakłażana przekroić wzdłuż w ćwiartki, a każdą ćwiartkę w 1-centymetrowe plastry.
  4. Cukinię pokroić w półtalarki o grubości 0,5 cm.
  5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  6. Cebulę pokroić w piórka.
  7. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę albo drobniutko posiekać.
  8. W dużym garnku na oliwie lub oleju rzepakowym zeszklić cebulę z czosnkiem.
  9. Następnie dodać paprykę, po około 5 minutach bakłażana, a po kolejnych 5 minutach również cukinię, pomidory i około 1/3 szklanki wody. Dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  10. Na koniec dodać ugotowane wcześniej i obrane ze skórki ziemniaki, fasolę, kolendrę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek (trzeci ząbek). Całość wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
  11. Następnie gotowe danie przełożyć na talerzyki i posypać posiekaną natką pietruszki, kolendrą i orzechami włoskimi.

Wskazówki

Danie najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki ładnie się przegryzą.

Danie można wzbogacić o dodatkowe przyprawy np. kozieradkę, słodką paprykę czy chilli.

Słowa kluczowe : papryka, cukinia, bakłażan