Adżapsandali – warzywa po gruzińsku.
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na adżapsandali, czyli warzywa po gruzińsku. Napisałam także kilka słów o kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” promująca polskie warzywa z południa Mazowsza. Przeczytajcie, a potem spróbujcie przygotować to pyszne danie.
Zrzeszenie Producentów Papryki RP już poraz kolejny promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza.
W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. I oto chodzi ! Korzystajmy z tych wspaniałych, lokalnych i sezonowych dobrodziejstw na całego.
Wiecie, że pierwsze uprawy papryki w Polsce rozpoczął nijaki Antoni Kwietniewski ponad 30 lat temu na terenie gminy Przytyk ? Od tego czasu wiele zmieniło się zarówno pod względem różnorodności gatunków produkowanych papryk, a także pod względem areału, który zajmuje produkcja papryki. Szacuje się, że obecnie z regionu Mazowsza obejmującego m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów, Stara Błotnica, Rusinów i Wyśmierzyce pochodzi ok. 90% krajowej produkcji tego warzywa. Tereny te, nazwane „zagłębiem paprykowym” charakteryzuje wyjątkowy mikroklimat, idealny dla uprawy warzyw ciepłolubnych. Wyróżniają go wyższe, w stosunku do sąsiednich obszarów, temperatury. Dzięki temu w regionie radomskim rocznie zbiera się ponad 100 tys. ton papryki, która uprawiana jest w około 3500 gospodarstwach.
Ciekawostki o papryce, cukinii i bakłażanie
Poznajcie kilka faktów o trzech super warzywach warzywach – papryce, cukinii i bakłażanie. Przekonajcie się, dlaczego warto po nie sięgać.
- W Polsce produkuje się około 500 odmian papryki.
- Jedna papryka ma w sobie tyle samo witaminy C, ile znajduje się w 16 cytrynach.
- Witamina C zawarta w papryce, nie ulega rozkładowi w trakcie gotowania, pieczenia, czy suszenia.
- Kapsaicyna, jeden z podstawowych składników ostrej papryki, zapobiega rozwojowi komórek tłuszczowych i może pomagać w walce z nadwagą.
- Polski sezon paprykowy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do listopada.
- Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Zawiera żelazo, potas i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten.
- Cukinia jest warzywem o silnym działaniu alkalizującym. Pomaga w odkwaszaniu organizmu i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
- Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.
- Bakłażan jest zwany inaczej oberżyną, gruszką miłosną lub jajkiem krzewiastym. Początkowo był traktowany jako roślina ozdobna, z biegiem czasu stał się przysmakiem w państwach śródziemnomorskich.
- Bakłażan jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego zawiera więcej nawet od jabłek.
- Bakłażan zawieraja kwas chlorogenowy – bardzo silny naturalny przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu (LDL), działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Zachęcam Was ogromnie do jedzenia z tych wspaniałych, kolorowych warzyw ! Jedzmy papryki, cukinie i bakłażany, bo sezon na te cuda właśnie trwa !
A jeśli szukacie pomysłu, co można z nich przygotować, przychodzę z inspiracją. Przygotowałam dla Was przepis na ADŻAPSANDALI, to danie kuchni gruzińskiej, podobne do naszego leczo i prowansalskiego ratatouille. Do mojej wersji andżapsandali dodałam jeszcze fasolę, żeby danie było bardziej sycące i bogate w białko. Pyszny, zdrowy pełnowartościowy posiłek. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy Wam smakowało 🙂
Adżapsandali – czyli warzywa po gruzińsku
- Porcja: 4 1x
Składniki
1 mniejszy bakłażan
2 czerwone papryki
1 zielona cukinia
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
5–6 małych ziemniaków lub 3 większe
2–3 dojrzałe pomidory np. malinowe (około 300 g)
1–1 1/2 szklanki ugotowanej wcześniej czerwonej fasoli (może być z puszki)
1, 5 łyżeczki mielonej kolendry
pieprz
kolendra świeża
natka pietruszki
orzechy włoskie
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotować w mundurkach.
- Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
- Bakłażana przekroić wzdłuż w ćwiartki, a każdą ćwiartkę w 1-centymetrowe plastry.
- Cukinię pokroić w półtalarki o grubości 0,5 cm.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę pokroić w piórka.
- 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę albo drobniutko posiekać.
- W dużym garnku na oliwie lub oleju rzepakowym zeszklić cebulę z czosnkiem.
- Następnie dodać paprykę, po około 5 minutach bakłażana, a po kolejnych 5 minutach również cukinię, pomidory i około 1/3 szklanki wody. Dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodać ugotowane wcześniej i obrane ze skórki ziemniaki, fasolę, kolendrę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek (trzeci ząbek). Całość wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
- Następnie gotowe danie przełożyć na talerzyki i posypać posiekaną natką pietruszki, kolendrą i orzechami włoskimi.
Notatki
Danie najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki ładnie się przegryzą.
Danie można wzbogacić o dodatkowe przyprawy np. kozieradkę, słodką paprykę czy chilli.
Słowa kluczowe: papryka, cukinia, bakłażan
Tegoroczna kampania „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” została zainaugurowana 10 lipca podczas konferencji prasowej, z udziałem przedstawicieli ZPPRP, władz gmin z „zagłębia paprykowego” oraz gości specjalnych. W ramach działań przewidziano m.in. kampanię w mediach, eventy konsumenckie, działania edukacyjne w szkołach oraz wsparcie w Internecie. Wszystkie działania realizowane są dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, przy wykorzystaniu znaku graficznego „Polska Smakuje”.
Wpis powstał we współpracy z Rzeszeniem Producentów Papryk RP.