Izraelska surówka z warzyw korzeniowych
Przepis na tę izraelską surówkę z warzyw korzeniowych znalazłam w książce kucharskiej Ottolenghiego „Jerozolima”. Bardzo sposobało mi się połączenie warzyw korzeniowych z orzeźwiającą skórką cytryny i soczystymi ziołami – miętą, kolendrą i natką pietruszki. Nie pomyliłam się, surówka smakuje fantastycznie.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym przepisu lekko nie zmodyfikowała. Wprowadziłam zatem kilka subtelnych zmian. Surówkę tę można wzbogacić o ulubione nasiona czy orzechy. Świetnie będzie pasował sezam, orzechy laskowe czy orzeszki pinii. Można dodać również odrobinę posiekanej cebuli albo szczypiorku.
W oryginalnym przepisie surówkę tę podaje się z serem labneh. Autor sugeruje, że można go pominąć lub zastąpić greckim jogurtem doprawionym oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Ja podaję ją bez niczego.
Spróbujcie koniecznie zrobić tę izraelską surówkę i koniecznie dajcie znać czy Wam smakowała 🙂
Smacznego !
Drukuj
Izraelska surówka z warzyw korzeniowych
- Porcja: 2-4 1x
Składniki
1–2 buraki (225 g)
1 marchewka (125 g)
kawałek selera korzeniowego (125 g)
1 kalarepa (125 g)
1/2 szklanki posiekanej grubo kolendry
1/2 szklanki posiekanej drobno mięty
1/2 posiekanej natki pietruszki
1 łyżka skórki z cytryny
sól
pieprz
Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki octu sherry lub jabłkowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka delikatnego miodu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Warzywa obrać, pokroić w cienkie plasterki o grubości około 2 mm, a następnie w cienkie jak paseczki zapałki.
- Pokrojone warzywa przełożyć do miski i zalać je zimną wodą. Odstawić na bok i przygotować dressing.
- W małym rondelku wymieszać sok z cytryny, ocet, oliwę, miód (syrop klonowy lub cukier) i sól. Powoli gotować mieszając aż słodzidło i sól się rozpuszczą. Odstawić z ognia.
- Następnie odcedzić z wody warzywne paski i osuszyć je dokładnie na papierowym ręczniku lub bawełnianej ściereczce i przełożyć do suchej miski.
- Polać gorącym dressingiem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. A następnie wstawić do lodówki na około 45 minut.
- Tuż przed podaniem dodać posiekaną kolendrę, miętę i natkę pietruszki, a także skórkę z cytryny i pieprz. Całość wymieszać, i jeszcze dosolić gdyby była taka potrzeba.
Notatki
Pieprzu można dać mniej lub go pominąć.