Drukuj

Izraelska surówka z warzyw korzeniowych

izraelska surówka z warzyw korzeniowych
Powiększ

Składniki

12 buraki (225 g)
1 marchewka (125 g)
kawałek selera korzeniowego (125 g)
1 kalarepa (125 g)
1/2 szklanki posiekanej grubo kolendry
1/2 szklanki posiekanej drobno mięty
1/2 posiekanej natki pietruszki
1 łyżka skórki z cytryny
sól
pieprz

Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki octu sherry lub jabłkowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka delikatnego miodu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać, pokroić w cienkie plasterki o grubości około 2 mm, a następnie w cienkie jak paseczki zapałki.
  2. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i zalać je zimną wodą. Odstawić na bok i przygotować dressing.
  3. W małym rondelku wymieszać sok z cytryny, ocet, oliwę, miód (syrop klonowy lub cukier) i sól. Powoli gotować mieszając aż słodzidło i sól się rozpuszczą. Odstawić z ognia.
  4. Następnie odcedzić z wody warzywne paski i osuszyć je dokładnie na papierowym ręczniku lub bawełnianej ściereczce i przełożyć do suchej miski.
  5. Polać gorącym dressingiem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. A następnie wstawić do lodówki na około 45 minut.
  6. Tuż przed podaniem dodać posiekaną kolendrę, miętę i natkę pietruszki, a także skórkę z cytryny i pieprz. Całość wymieszać, i jeszcze dosolić gdyby była taka potrzeba.

Notatki

Pieprzu można dać mniej lub go pominąć.