Gulasz z soczewicy i warzyw

Tym razem na obiad proponuję Wam sycące danie jednogarnkowe – gulasz z  soczewicy i warzyw. Jest pyszny i pożywny. A do tego prosty do przygotowania. 

Ja uwielbiam go z ziemniaczanym purèe albo ziemniakami z wody i  kiszonymi ogórkami. Równie dobrze można podać go z kaszą, ryżem, kuskusem czy makaronem. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Pycha !

duetgulasz

Gulasz z soczewicy i warzyw

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 6 średnich pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1,5 łyżeczki estroganu
  • 1 łyżeczki suszonej bazyli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

1

W dużym garnku zeszklić na oliwie posiekaną drobno cebulę i czosnek.

2

Następnie dodać do nich kolejno startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojony w małą kosteczkę seler naciowy i paprykę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz wszystkie przyprawy prócz majeranku. Całość wymieszać i dusić przez około 10 minut.

3

Potem dodać soczewicę i bulion (lub wodę), gotować do momentu, aż soczewica będzie prawie miękka.

4

Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotować aż gulasz będzie miał gęstą konsystencję, a soczewica zupełnie miękknie.

5

Na koniec przyprawić całość majerankiem, solą pieprzem i wymieszać.

6

Podawać z ziemniaczanym purèe, z kaszą, lub ryżem i dużą porcją surówki.

gulasz1

Spróbuj również

12
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Magda GembackaAnitaanetanataliaAnnaekomama Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Daria.
Gość

takie dania właśnie przyrządzam najczęściej, uwielbiam wszelkiego rodzaju rozgrzewające potrawki, a szczególnie o tej porze roku :)

Mamorki
Gość

Magdo, a co z pieczarkami? Jak to jest z dziećmi, od kiedy mogą zacząć je jeść?
Słyszałam i czytałam już wiele teorii na ten temat i przyznam, pogubiłam się.
A z chęcią ogromną zrobiłabym jutro ten gulasz na obiad :)

Pozdrawiam Cię serdecznie
Diana

Magda Gembacka
Gość

Cześć Diano, w temacie pieczarek też czytałam różne teorie. U moich dzieci zaczęłam je podawać po 1 roku życia. A grzyby leśne po 6 r.ż. Choć mój 7-latek w zasadzie nie je grzybów bo nie lubi. Pozdrawiam serdecznie :-)

Mamorki
Gość

O widzisz, to już jest jakaś wskazówka :) dzięki Ci bardzo. Spróbuję na początek w niewielkiej ilości, zobaczymy, jak Mała da sobie z nimi radę. O ile wogóle je polubi ;)
Pozdrawiam równie mocno :)

ekomama
Gość

zrobię na jutrzejszy obiad :)

Magda Gembacka
Gość

Nie ma za co :-) I dokładnie tak jak piszesz – zacznij od małych ilości :) Pozdrawiam :-)

Magda Gembacka
Gość

Super. I koniecznie daj znać czy smakowała :-) Pozdrawiam serdecznie

Anna
Gość
Anna

u nas z kasza jaglana i surowka z kiszonej kapusty, pyszny gulasz i mozna od razu zrobic porcje na dwa dni😊

anetanatalia
Gość
anetanatalia

Pierwsze zapachy dochodzą już z garnka – testujemy ten przepis na dzisiejszy obiad :)

Magda Gembacka
Gość

Super ! Mam nadzieję, że smakowało :-)

Anita
Gość
Anita

Zrobiłam na obiad w sobotę, tylko zamiast soczewicy dałam szynkę. Po 20 minutach gulaszu już nie było, jadł nawet mój ‘antywarzywny’ syn. Pycha! :)

Magda Gembacka
Gość

Można i tak :-) Super, że zasmakowało synkowi :-) Pozdrawiam serdecznie