Drukuj

Gulasz z soczewicy i warzyw

Rozmiar

Składniki

1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
6 średnich pieczarek
1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
1 szklanka zielonej soczewicy
500 g przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1,5 łyżeczki estroganu
1 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zeszklić na oliwie posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  2. Następnie dodać do nich kolejno startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojony w małą kosteczkę seler naciowy i paprykę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz wszystkie przyprawy prócz majeranku.
  3. Całość wymieszać i dusić przez około 10 minut.
  4. Potem dodać soczewicę i bulion (lub wodę), gotować do momentu, aż soczewica będzie prawie miękka.
  5. Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotować aż gulasz będzie miał gęstą konsystencję, a soczewica zupełnie miękkie.
  6. Na koniec przyprawić całość majerankiem, solą pieprzem i wymieszać.
  7. Podawać z ziemniaczanym purèe, z kaszą, lub ryżem i dużą porcją surówki.

Słowa kluczowe : gulasz z soczewicy