Gulasz z soczewicy i warzyw
Tym razem na obiad proponuję Wam sycące danie jednogarnkowe – gulasz z soczewicy i warzyw. Jest pyszny i pożywny. A do tego prosty do przygotowania.
Ja uwielbiam go z ziemniaczanym purèe albo ziemniakami z wody i kiszonymi ogórkami. Równie dobrze można podać go z kaszą, ryżem, kuskusem czy makaronem. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Pycha !
DrukujGulasz z soczewicy i warzyw
Składniki
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
6 średnich pieczarek
1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
1 szklanka zielonej soczewicy
500 g przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1,5 łyżeczki estroganu
1 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz
Przygotowanie
- W dużym garnku zeszklić na oliwie posiekaną drobno cebulę i czosnek.
- Następnie dodać do nich kolejno startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojony w małą kosteczkę seler naciowy i paprykę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz wszystkie przyprawy prócz majeranku.
- Całość wymieszać i dusić przez około 10 minut.
- Potem dodać soczewicę i bulion (lub wodę), gotować do momentu, aż soczewica będzie prawie miękka.
- Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotować aż gulasz będzie miał gęstą konsystencję, a soczewica zupełnie miękkie.
- Na koniec przyprawić całość majerankiem, solą pieprzem i wymieszać.
- Podawać z ziemniaczanym purèe, z kaszą, lub ryżem i dużą porcją surówki.
Słowa kluczowe: gulasz z soczewicy
takie dania właśnie przyrządzam najczęściej, uwielbiam wszelkiego rodzaju rozgrzewające potrawki, a szczególnie o tej porze roku 🙂
Magdo, a co z pieczarkami? Jak to jest z dziećmi, od kiedy mogą zacząć je jeść?
Słyszałam i czytałam już wiele teorii na ten temat i przyznam, pogubiłam się.
A z chęcią ogromną zrobiłabym jutro ten gulasz na obiad 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie
Diana
Cześć Diano, w temacie pieczarek też czytałam różne teorie. U moich dzieci zaczęłam je podawać po 1 roku życia. A grzyby leśne po 12 r.ż Pozdrawiam serdecznie 🙂
O widzisz, to już jest jakaś wskazówka 🙂 dzięki Ci bardzo. Spróbuję na początek w niewielkiej ilości, zobaczymy, jak Mała da sobie z nimi radę. O ile wogóle je polubi 😉
Pozdrawiam równie mocno 🙂
zrobię na jutrzejszy obiad 🙂
Nie ma za co 🙂 I dokładnie tak jak piszesz – zacznij od małych ilości 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super. I koniecznie daj znać czy smakowała 🙂 Pozdrawiam serdecznie
u nas z kasza jaglana i surowka z kiszonej kapusty, pyszny gulasz i mozna od razu zrobic porcje na dwa dni?
Pierwsze zapachy dochodzą już z garnka – testujemy ten przepis na dzisiejszy obiad 🙂
Super ! Mam nadzieję, że smakowało 🙂
Zrobiłam na obiad w sobotę, tylko zamiast soczewicy dałam szynkę. Po 20 minutach gulaszu już nie było, jadł nawet mój 'antywarzywny’ syn. Pycha! 🙂
Można i tak 🙂 Super, że zasmakowało synkowi 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Pyszny, Zrobiłam pierwszy raz, spróbowałam dopiero jak już był gotowy i niezłe zaskoczenie. Naprawdę mega pychota. Ta porcja dla mnie na trzy dni 🙂 I to lubię.
Małgosiu, bardzo się cieszę, że gulasz smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂