Gulasz paprykowo-pomidorowy z ciecierzycą i grillowanym bakłażanem
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na danie jednogarnkowe – gulasz paprykowo-pomidorowy. Proste, pyszne i sycące. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki ładnie się przegryzą. Znakomite zarówno na ciepło jak i na zimno.
Najbardziej pracochłonne w przygotowaniu tego dania jest krojenie warzyw, ale mimo to robi się je w mig.
Jeśli nie chcecie grillować bakłażana, możecie po prostu udusić go razem z pozostałymi warzywami – w takiej wersji danie też będzie smaczne.
Zachęcam Was do eksperymentów z przyprawami. Ja dodałam nieco cynamonu i czarnuszki, ale można pokombinować też z innymi – np. kminem rzymskim, kolendrą, czy oregano.
Ciecierzycę można zamienić na fasolę albo ją zupełnie pominąć, a orzechy włoskie zastąpić laskowymi albo ziarnami sezamu.
Gdy zrobicie to danie to koniecznie napiszcie w komentarzu, czy Wam smakowało.
Drukuj
Gulasz paprykowo-pomidorowy z ciecierzycą i grillowanym bakłażanem
Składniki
Powiększ
1 cebula,
2 duże ząbki czosnku,
8 średniej wielkości soczystych pomidorów np. malinowych,
2 niezbyt duże papryki czerwone,
1 średni bakłażan
szklanka ugotowanej wcześniej ciecierzycy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki czarnuszki lub zmielonego kminu rzymskiego
1 – 2 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie)
sól
orzechy włoskie
świeża kolendra lub natka
Przygotowanie
- Bakłażana pokroić w plastry grubości 3-4 mm rozłożyć na talerzu, posolić i odstawić na około 30 minut.
- W tym czasie w dużym garnku zeszklić na niewielkiej ilości oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodać do nich pokrojone w kostkę papryki, a potem pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki.) oraz cynamon.
- Całość dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności można dodać nieco wody.
- W międzyczasie na patelni grillowej podsmażyć (bez dodatku tłuszczu) z obu stron plastry bakłażana.
- Gdy ostygną przekroić je wzdłuż na dwie lub trzy części i dodać do reszty warzyw wraz z ciecierzycą i czarnuszką.
- Całość wymieszać i jeszcze chwilę dusić, w razie konieczności można wlać jeszcze nieco wody. Doprawić do smaku solą. Danie jest gotowe gdy wszystkie warzywa są mięciutkie.
- Gotowe danie włożyć do miseczek, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
- Podawać z brązowym ryżem, komosą ryżową lub pieczywem.
coś w moim stylu.. Pychota 😀
Bardzo fajne danie z psiankami. Zapraszam Cię do dodania go do akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂
[…] http://www.jadlonomia.com/2015/01/awokado-faszerowane-batatami.html https://ammniam.pl/gulasz-paprykowo-pomidorowy-z-ciecierzyca-i-grillowanym-baklazanem/ http://kingaparuzel.pl/blog/2015/06/placuszki-z-cukinii-i-chili/ […]
Pyszne:) Zrobiłam w wersji z kminkiem i było bardzo smaczne, ale ostatnio spróbowałam tylko z odrobiną soli i pieprzu (bez cynamonu i kminku) i chyba taka łagodna wersja smakuje mi najbardziej, Kolejnym razem mam nadzieję uda mi się spróbowac z czarnuszką. A i jeszcze ….niebiański jest ten bakłażan, zjadłam połowe.
Super. Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam
Hmm nie wiem jak to jest ale wszystko co przygotowuje z Twojej strony nie dość że wychodzi to jeszcze jest bardzo smaczne. Chyba mamy podobne kubki smakowe 🙂 Od 3 tyg
z powodów zdrowotnych jestem na diecie prawie wegańskiej (prawie bo nie toleruje wszystkich strączków poza ciecierzycą i zgodnie z zaleceniem dietetyka muszę wspomagać się rybami lub mięsem) stąd bardzo często korzystam z Twoich przepisów i jak znajdę czas na poszukiwanie Twojej książki to z pewnością ją kupie. Pozdrawiam.
Gosiu, bardzo się cieszę, że trafiam w Twoje gusta smakowe 🙂 Mam nadzieję, że książka również przypadnie Ci do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Nie mam bakłażana, ale dodam marchewkę 🙂 mam wielką ochotę na ciecierzycę dzisiaj i spróbuję pokombinować. Może dodam też resztkę dyni? Jak myślisz, będzie się to wszystko dobrze komponować? 🙂
ściskam!
Tak Diano, taki zestaw warzywny tez będzie dobrze smakował 🙂