fbpx Drukuj

Gulasz paprykowo-pomidorowy z ciecierzycą i grillowanym bakłażanem

gulasz paprykowy-pomidorowy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 cebula,
2 duże ząbki czosnku,
8 średniej wielkości soczystych pomidorów np. malinowych,
2 niezbyt duże papryki czerwone,
1 średni bakłażan
szklanka ugotowanej wcześniej ciecierzycy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki czarnuszki lub zmielonego kminu rzymskiego
12 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie)
sól
orzechy włoskie
świeża kolendra lub natka

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić w plastry grubości 3-4 mm rozłożyć na talerzu, posolić i odstawić na około 30 minut.
  2. W tym czasie w dużym garnku zeszklić na niewielkiej ilości oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dodać do nich pokrojone w kostkę papryki, a potem pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki.) oraz cynamon.
  4. Całość dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności można dodać nieco wody.
  5. W międzyczasie na patelni grillowej podsmażyć (bez dodatku tłuszczu) z obu stron plastry bakłażana.
  6. Gdy ostygną przekroić je wzdłuż na dwie lub trzy części i dodać do reszty warzyw wraz z ciecierzycą i czarnuszką.
  7. Całość wymieszać i jeszcze chwilę dusić, w razie konieczności można wlać jeszcze nieco wody. Doprawić do smaku solą. Danie jest gotowe gdy wszystkie warzywa są mięciutkie.
  8. Gotowe danie włożyć do miseczek, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
  9. Podawać z brązowym ryżem, komosą ryżową lub pieczywem.
9
0
Would love your thoughts, please comment.x