Granola pistacjowo-migdałowa pachnąca kardamonem

Drodzy moi, oto najsmaczniejsza granola ever ! Pachnie kardamonem, jest pełna pistacji i migdałów, a oprócz nich są jeszcze rodzynki, liofilizowane owoce i sezam. Mieszanka wyborna. Spróbujcie koniecznie.

Gdy przygotowuję taką granolę w domu, znika w mgnieniu oka. W sumie nic w tym dziwnego, bo przecież to nasze ulubione smaki. Muszę ją starannie chować, bo inaczej nie przetrwałaby jednego dnia. Jemy ją najczęściej na śniadanie z ciepłym mlekiem sojowym. Pycha !

 

Granola pistacjowo-migdałowa

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki zwykłych płatków owsianych
  • 1 szklanka wyłuskanych pistacji
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki jasnego sezamu
  • 30 g truskawek lub malin liofilizowanych
  • 2-3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • 3-4 łyżki tłoczonego soku jabłkowego

Przygotowanie

1

Pistacje i migdały posiekać na mniejsze części, wymieszać z płatkami owsianymi, sezamem i kardamonem.

2

Syrop klonowy wymieszać w miseczce z oliwą i wodą/sokiem i wlać do suchych składników. Dokładnie wymieszać.

3

Granolę przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 °C. Piec około 30 -35 minut od czasu do czasu mieszając i uważając, aby się nie przypaliła.

4

Upieczoną, zarumienioną granolę wystudzić, dodać rodzynki i liofilizowane truskawki lub maliny, wymieszać.

5

Przełożyć do dużego słoika i zakręcić.

Notatki

Rodzynki można zastąpić posiekanymi daktylami.
W zamkniętym słoiku granolę można przechowywać około 3 tygodni.

Spróbuj również

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o