Drukuj

Granola pistacjowo-migdałowa pachnąca kardamonem

Rozmiar

Składniki

2 szklanki zwykłych płatków owsianych
1 szklanka wyłuskanych pistacji
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki jasnego sezamu
30 g truskawek lub malin liofilizowanych
23 łyżeczki mielonego kardamonu
1 szklanka rodzynek
2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
34 łyżki syropu klonowego
34 łyżki tłoczonego soku jabłkowego

Przygotowanie

  1. Pistacje i migdały posiekać na mniejsze części, wymieszać z płatkami owsianymi, sezamem i kardamonem.
  2. Syrop klonowy wymieszać w miseczce z oliwą i wodą/sokiem i wlać do suchych składników. Dokładnie wymieszać.
  3. Granolę przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 °C. Piec około 30 -35 minut od czasu do czasu mieszając i uważając, aby się nie przypaliła.
  4. Upieczoną, zarumienioną granolę wystudzić, dodać rodzynki i liofilizowane truskawki lub maliny, wymieszać.
  5. Przełożyć do dużego słoika i zakręcić.

Wskazówki

Rodzynki można zastąpić posiekanymi daktylami. <br>W zamkniętym słoiku granolę można przechowywać około 3 tygodni.

Słowa kluczowe : płatki owsiane,