Granola pistacjowo-migdałowa pachnąca kardamonem
Drodzy moi, oto najsmaczniejsza granola ever ! Pachnie kardamonem, jest pełna pistacji i migdałów, a oprócz nich są jeszcze rodzynki, liofilizowane owoce i sezam. Mieszanka wyborna. Spróbujcie koniecznie.
Gdy przygotowuję taką granolę w domu, znika w mgnieniu oka. W sumie nic w tym dziwnego, bo przecież to nasze ulubione smaki. Muszę ją starannie chować, bo inaczej nie przetrwałaby jednego dnia. Jemy ją najczęściej na śniadanie z ciepłym mlekiem sojowym. Pycha !
Drukuj
Granola pistacjowo-migdałowa pachnąca kardamonem
Składniki
2 szklanki zwykłych płatków owsianych
1 szklanka wyłuskanych pistacji
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki jasnego sezamu
30 g truskawek lub malin liofilizowanych
2–3 łyżeczki mielonego kardamonu
1 szklanka rodzynek
2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
3–4 łyżki syropu klonowego
3–4 łyżki tłoczonego soku jabłkowego
Przygotowanie
- Pistacje i migdały posiekać na mniejsze części, wymieszać z płatkami owsianymi, sezamem i kardamonem.
- Syrop klonowy wymieszać w miseczce z oliwą i wodą/sokiem i wlać do suchych składników. Dokładnie wymieszać.
- Granolę przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 °C. Piec około 30 -35 minut od czasu do czasu mieszając i uważając, aby się nie przypaliła.
- Upieczoną, zarumienioną granolę wystudzić, dodać rodzynki i liofilizowane truskawki lub maliny, wymieszać.
- Przełożyć do dużego słoika i zakręcić.
Notatki
Rodzynki można zastąpić posiekanymi daktylami. <br>W zamkniętym słoiku granolę można przechowywać około 3 tygodni.
Słowa kluczowe: płatki owsiane,