Duszaki – zapiekanka z ziemniaków, buraków i wędzonego tofu
Poznajcie przepis na przepyszne i proste danie – duszaki. To zapiekanka z ziemniaków, buraków i wędzonego tofu, którą uwielbiamy wszyscy, dlatego bardzo często gości na naszym stole.
Duszaki to danie sentymentalne. Za każdym razem gdy je robię, budzą się we mnie wspomnienia z liceum. Wtedy to właśnie poznałam to danie i jadłam czesto na różnych imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi; wszędzie tam, gdzie można było rozpalić ognisko. Szczególnie pamiętam jeden wakacyjny wypad w Beskid Żywiecki… Babia Góra, jakaś wioska, spanie na sianie, mycie w lodowatej wodzie ze studni, rąbanie drewna, wieczory przy ognisku i dźwiękach gitary, no i właśnie duszaki pieczone w specjalnym kociołku nad ogniskiem. Ale to były piękne czasy !
Duszaki w wersji oryginalnej to zapiekanka z ziemniaków, buraków, cebuli i tłustej kiełbasy lub boczku. Ja zastąpiłam mięso wędzonym tofu, czyniąc z tego zdrowszą i lżejszą wersję, a w smaku równie imponującą. Spróbujcie koniecznie, !
DrukujDuszaki – zapiekanka z ziemniaków, buraków i wędzonego tofu
- Porcja: 4 1x
Składniki
8–10 sztuk średnich obranych ziemniaków,
4–5 rednich śobranych buraków
1 duża cebula
1 opakowanie wędzonego tofu (180g)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie
- Buraki i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę posiekać w kostkę albo piórka, a tofu pokroić w cienkie plasterki.
- Dno żaroodpornego naczynia posmarować oliwą i układać warstwami na przemian pokrojone warzywa zaczynając od ziemniaków, następnie położyć cebulę, potem tofu i buraki. Potem znów – ziemniaki, cebulę, tofu i buraki. Układać w ten sposób, aż do zużycia wszystkich składników.
- Każdą z warstw posypać lekko solą i pieprzem oraz skropić oliwą.
- Napełnione naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C na około godzinę.
- Ciepłą wyłożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Notatki
Danie można doprawić np. tymiankiem, majerankiem albo oregano.
Pyszne z dodatkiem sałatki na bazie zielonych liści.
Słowa kluczowe: ziemniaki, buraki, cebula, tofu
a coś zamiast tofu, co by się nadało? nie zalewać bulionem albo śmietaną czy cuś?
🙂 Dzięki za inspirację 🙂 ja zawsze tradycyjnie tylko ziemniaczki z cebulką. nie odważyłam się dodać buraków…a to taki cudny pomysł:) no i moje ulubione wędzone tofu…
czy tofu naprawdę jest takie zdrowe? chlorek wapnia i chlorek magnezu nie czynią tego produktu szczególnie naturalnym…
Witaj,
Mam ochote zrobic takie danie.
Wczoraj ugotowalem soję, zmielilem na miał i odcedzilem mleko od resztek soi.
Czy to co mi zostalo, to jest tofu?
Jak zrobic z tego wedzone tofu? Czy moze byc takie zwykle?
PS. Dodalem rowniez do mleka 1cm wanilli zmielonej w mlynku do kawy i troche wiorek kokosowych…
Pozdrawiam i czekam na odp.
idealne na wiosenny obiad! 🙂
przy okazji zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html 🙂
Tofu z wiórkami kokosowymi i wanilią do słonej zapiekanki? Zdecydowanie nie pasuje. A tofu wędzonego w domu nigdy nie robiłam i nie wiem niestety jak je wykonać.
Tofu można pominąć lub zastąpić ewentualnie jakąś chudą wędliną bez knserwantów, jeżeli jecie mięso.
Zapiekanka palce lizać, danie bardzo lekkie i pożywne zarazem. Połączenie tofu z młodymi ziemniaczkami i buraczkami -Pyszne!Polecam i Pozdrawiam 🙂
zamiast tofu dodałam fetę, ale już nie soliłam. wyszło super, ale następnym razem wypróbuję z jakimś innym dodatkiem. czekam na Wasze pomysły. wędlina bez konserwantów wydaje się ok. A co jeszcze mogłoby być? Oscypek?
Do magjak: cieszę się że dania smakują. A co jeszcze do duszaków zamiast tofu? Jak coś przyjdzie mi do głowy to dam znać. Innej wersji jeszcze nie robiła 🙂
Pani Magdaleno, to jest absolutny hit!
Nie pierwszy raz korzystam z Pani rewelacyjnych przepisów (zaglądam tu regularnie, szukając inspiracji na dania dla mojej 1,5 rocznej córeczki), ale ta zapiekanka nie dość, że łatwa w przygotowaniu to przepyszna! Zrobiłam na niedzielny obiad i nawet typowi mięsożercy byli pod wrażeniem 🙂
Hej!
Ja dzisiaj robię i mam pomysł co tam dać zamiast tofu. Kotlety sojowe, najpierw zalać wodą (bulionem – byle nie ze zwykłej kostki) żeby były miękkie a potem sypnąć wędzonej papryki (jak ktoś nie ma to przypraw, które lubi), pokroić w cienkie, podłużne paski i podsmażyć na chrupiąco. Jak już wypróbuję to napiszę jak poszło 🙂
Moje ulubione danie, tyle, że ja robię je w wersji mniej zdrowej – dusząc wszystko z boczkiem – buraki i ziemniaki przesiąknięte aromatem boczku – po prostu boskie!
pozdrowienia!
Ojj już się nie mogę doczekać młodych ziemniaczków! Już coraz bliżej 🙂